Μιανμάρ: Ο στρατός προσέλαβε Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο για δημόσιες σχέσεις με τη Δύση- «Έχουν παρεξηγήσει τους στρατηγούς»

Μιανμάρ: Ο στρατός προσέλαβε Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο για δημόσιες σχέσεις με τη Δύση- «Έχουν παρεξηγήσει τους στρατηγούς» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο στρατός της Μιανμάρ, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και πως σκοτώνει διαδηλωτές, επιχειρεί να αλλάξει την «εικόνα» του στις πρωτεύουσες της Δύσης.



Για αυτή την αποστολή επιστράτευσε έναν πρώην πράκτορα της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος εξελίχθηκε σε λομπίστα και έχει ιστορικό στη συνεργασία με αμφιλεγόμενους «πελάτες».

 

Ο Άρι Μπεν- Μενασέ- γεννημένος στην Τεχεράνη Καναδο-ισραηλινός λομπίστας- προσελήφθη από τον στρατό της Μιανμάρ αυτή την εβδομάδα για να «βοηθήσει ώστε να εξηγήσει την πραγματική κατάσταση στη χώρα», με βάση τη συμφωνία που επικαλείται το Foreign Lobby, Μέσο που καταγράφει τις προσπάθειες ξένων κυβερνήσεων για άσκηση επιρροής στην Ουάσινγκτον.

 

Ο Μπεν- Μενασέ είναι πρώην έμπορος όπλων που έχει συνεργαστεί με τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε- που ήταν επί τρεις δεκαετίες πρόεδρος της Ζιμπάμπουε- τη στρατιωτική χούντα του Σουδάν και υποψήφιους προέδρους στη Βενεζουέλα και την Τυνησία μεταξύ άλλων.

 

Έχουν «παρεξηγήσει» τους στρατηγούς

 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη συμφωνία με δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι του δίνουν ένα «μεγάλο ποσό» και ότι θα λάβει μπόνους, αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος των στρατιωτικών ηγετών της Μιανμάρ.

 

Ο Μπεν- Μενασέ δήλωσε ότι η εταιρεία παροχής πολιτικών συμβουλών που έχει, η Dickens & Madson Canada, προσελήφθη από τους στρατηγούς της Μιανμάρ ώστε να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που τους έχουν «παρεξηγήσει», σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Τα μηνύματα που προωθεί περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό η πολιτική ηγέτης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, την οποία συνέλαβε ο στρατός στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, έπαιξε έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό στη βίαιη εκστρατεία ενάντια στους Ροχίνγκια και ότι επέτρεπε να μπει η χώρα στη σφαίρα επιρροής της Κίνας.

 

Ο 69χρονος Μπεν- Μενασέ έγινε γνωστός στις ΗΠΑ όταν υποστήριξε ότι ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν είχε συνωμοτήσει με τους επαναστάτες του Ιράν για να μην απελευθερωθούν Αμερικανοί όμηροι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κόντρα στον Τζίμι Κάρτερ για τις εκλογές του 1980.

 

Στη Βρετανία, ο 69χρονος ήταν η πηγή του ισχυρισμού ότι ο εκδότης Ρόμπερτ Μάξουελ ήταν πράκτορας της Μοσάντ. Ο Μάξουελ το αρνήθηκε και έκανε μήνυση, αλλά πέθανε προτού φτάσει στο δικαστήριο η υπόθεση.

 

«Μετακίνηση προς τη Δύση»

 

Έδωσε μια εικόνα για το πώς θα κινηθεί, μέσω συνεντεύξεων που έδωσε, στις οποίες υποστήριξε ότι ο στρατός έκανε το πραξικόπημα προκειμένου να αποτρέψει την κυβέρνηση να μπει περισσότερο στην επιρροή της Κίνας.

 

«Υπάρχει μια πραγματική προσπάθεια μετακίνησης προς τη Δύση και τις ΗΠΑ, αντί για πιο κοντά στους Κινέζους. Δεν θέλουν να είναι μαριονέτα των Κινέζων», δήλωσε στο Reuters.

 

Επίσης δήλωσε στο Foreing Lobby ότι η Σου Τσι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιθωριοποίηση των Ροχίνγκια. «Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι ως ηγέτης ήταν εκείνη που το έκανε αυτό στους Ροχίνγκια, όχι ο στρατός», υποστήριξε.



Το γεγονός ότι η Σου Τσι υπεραμύνθηκε τη βία από τον στρατό, μεταξύ άλλων και στη Χάγη το 2019, είχε οδηγήσει σε εκκλήσεις να της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Όμως, αποστολή του ΟΗΕ για τις θηριωδίες κατέληξε ότι οι ηγέτες του στρατού της Μιανμάρ ευθύνονται για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των βιαιοτήτων.

 

«Δεν είναι εκτεταμένες οι ταραχές»

 

Επίσης ο Μπεν- Μενασέ υποστήριξε στο Reuters ότι η χούντα μπορεί να αποδείξει πως οι εκλογές του Νοεμβρίου- τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Σου Τσι- ήταν στημένες και ότι δεν επετράπη σε μειονότητες να ψηφίσουν, αλλά δεν έδωσε καμία απόδειξη για αυτό.

 

Υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο επισκέψεις του στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα «οι ταραχές δεν ήταν τόσο εκτεταμένες» και ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν υποστηρίζουν το κίνημα διαμαρτυρίας. Ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις και όχι ο στρατός, παρά τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν ένστολους στρατιώτες στις διαμαρτυρίες.

 

Στο μεταξύ στη Μιανμάρ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της χούντας. Κόσμος βγήκε στους δρόμους σε τουλάχιστον έξι πόλεις της χώρας σήμερα, Κυριακή, έπειτα από μια νύχτα εφόδων ενάντια σε ανθρώπους που οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι αντιφρονούντες ή έχουν ηγετικό ρόλο στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

 

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους στις πόλεις Γιανγκόν και Λάσιο. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ, ενώ σε αναρτήσεις στα social media έγιναν αναφορές για χρήση αληθινών σφαιρών.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM