Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών και ακτιβιστών - Διεθνείς αντιδράσεις

Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών και ακτιβιστών - Διεθνείς αντιδράσεις Facebook Twitter
EPA/LYNN BO BO
0

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρανγκούν για να διαδηλώσουν κατά του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών και ακτιβιστών.

Πολλές εκατοντάδες καθηγητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πανεπιστήμιο Νταγκόν στη Ρανγκούν, στην πρώτη τόσο μεγάλη διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος.

Οι διαδηλωτές έκαναν τον χαιρετισμό των τριών δακτύλων, μια κίνηση αντίστασης την οποία χρησιμοποιούν φιλοδημοκρατικά κινήματα κυρίως αυτό στην Ταϊλάνδη, και τραγουδώντας ένα τραγούδι που έγινε δημοφιλές στη διάρκεια της εξέγερσης του 1988, που κατεστάλη βίαια από τον στρατό, αλλά και το σύνθημα «Ζήτω η μητέρα Σου».

«Όσο διάστημα παραμένουν στην εξουσία (οι στρατηγοί), εμείς δεν θα ερχόμαστε να δουλέψουμε. Αν όλος ο κόσμος κάνει το ίδιο, το σύστημά τους δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Ουίν Ουίν Μάου, καθηγητής Ιστορίας.

Εργαζόμενοι σε πολλά υπουργείο επίσης έχουν κηρύξει απεργία στην πρωτεύουσα, Ναϊπιντάου, φορώντας ένα κόκκινο περιβραχιόνιο, το χρώμα του κόμματος της Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).

Χθες Πέμπτη δικηγόροι και γιατροί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ κάτοικοι της Ρανγκούν βγήκαν στους δρόμους και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους, για τρίτο βράδυ, ενώ άλλοι χτυπούσαν κατσαρολικά «για να διώξουν τους δαίμονες», δηλαδή τους στρατιωτικούς.

Δεκάδες συλλήψεις

 

Οι στρατηγοί, οι οποίοι έθεσαν αιφνιδιαστικά τέρμα τη Δευτέρα στην εύθραυστη δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ, συνεχίζουν τις συλλήψεις παρά τις διεθνείς καταδίκες.

Ο Ουίν Χτέιν, 79 ετών, βετεράνος του NLD, «συνελήφθη στο σπίτι της κόρης του» στη Ρανγκούν σήμερα τα ξημερώματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

«Περιμένω να με συλλάβουν, αλλά δεν ανησυχώ. Είμαστε συνηθισμένοι στην ειρηνική μάχη», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Ουιν Χτέιν, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια υπό κράτηση υπό τη χούντα του 1989- 2010.

Ο Μιν Χτιν Κο Κο Γκι, σκηνοθέτης που ήδη έχει φυλακιστεί επειδή επέκρινε τον στρατό, επίσης συνελήφθη, σύμφωνα με τον ανιψιό του.

Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η ο ποία εξακολουθεί να κρατείται σε άγνωστο μέρος, σχεδόν 150 πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί στη Μιανμάρ, σύμφωνα μετα στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων, μια ΜΚΟ με έδρα τη Ρανγκούν.

Ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της χούντας έχει εμφανιστεί μέσω του Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη Μιανμάρ. Τόσο το Facebook όσο και το WhatsApp έχουν μπλοκαριστεί.

Αρκετοί στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα του ίντερνετ, ενώ το Twitter, που παραμένει σε λειτουργία, κατέγραψε αύξηση των χρηστών του, ενώ το πρώτο hashtag στη χώρα ήταν το #ΚίνημαΠολιτικήςΑνυπακοής, με το #ΔικαιοσύνηΓιαΤηΜιανμάρ να ακολουθεί.

Οι πραξικοπηματίες έχουν και οπαδούς τους, πολλοί από τους οποίους πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση τη Ναϊπιντάου.

Διεθνείς αντιδράσεις

 

Τα γεγονότα στη Μιανμάρ παραμένουν στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους πραξικοπηματίες στρατηγούς «να παραδώσουν την εξουσία», ενώ η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» εναντίον κάποιων εξ αυτών.

Αντίθετα ο ΟΗΕ έριξε τους τόνους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε μια κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία» και ζητεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων, όμως δεν καταδικάζει ρητά το πραξικόπημα.

Η Κίνα και η Ρωσία ήταν αντίθετες σε μια τέτοια διατύπωση, σύμφωνα με διπλωμάτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το Πεκίνο παραμένει ο βασικός υποστηρικτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ, όπου είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία εναντίον του στρατού της χώρας στη διάρκεια των διώξεων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Γαλλία και τάχθηκε στο πλευρό 69χρονης Γαλλίδας, της οποίας ο σύζυγος πήρε διαζύγιο σε βάρος της επειδή δεν έκανε σεξ μαζί του
LIFO NEWSROOM
Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Διεθνή / Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος συνάντησαν τον Οτσαλάν, μετά από άδεια που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Διεθνή / Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky
LIFO NEWSROOM