Μοιράζει θέσεις και πανεπιστημιακά οφίκια ο Ερντογάν

Μοιράζει θέσεις και πανεπιστημιακά οφίκια ο Ερντογάν Facebook Twitter
EPA
0

Μοιράζει θέσει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.


Θα μπορούσε να το περιγράψει κανείς και ως δημιουργικές διαμαρτυρίες, ή διαμαρτυρίες φεστιβαλικού τύπου. Σε κάθε περίπτωση οι φοιτήτριες και φοιτητές του ελιτίστικου Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι του Βοσπόρου άλλαξαν τον στίχο σε αυτό το πασίγνωστο τουρκικό τραγούδι και προσπαθούν και μελωδικά να διαμαρτυρηθούν για το διορισμό ενός εξωπανεπιστημιακού πρύτανη, του Μελίχ Μπούλου, με λίγη εμπειρία, αλλά το βασικότερο, διορισμένου σε αυτήν τη θέση από τον πρόεδρο Ερντογάν, επειδή ήταν πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα διορισμό που σπάει την παράδοση του πανεπιστημίου.

Διχασμένη η τουρκική κοινή γνώμη

Μια φοιτήτρια που για ευνόητους λόγους δεν θέλει να πει το όνομά της επισημαίνει τον φιλελεύθερο προσανατολισμό του Πανεπιστημίου. «Εάν υπάρχουν λόγοι που κάποιοι που φοιτούν σε αυτό το Πανεπιστήμιο είναι ή ήταν τόσο επιτυχημένοι, είναι ότι εδώ επικρατεί ελεύθερη σκέψη, ελεύθερη γνώση, με άλλα λόγια έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα ελευθερίας στο Πανεπιστήμιο. Φοβάμαι ότι τώρα αυτό θα χαθεί».

Ήδη δεκάδες συμφοιτητές της συνελήφθησαν, πολλοί αφέθηκαν στο μεταξύ ελεύθεροι. Αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Οι φοιτητές δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Η τουρκική κοινή γνώμη βλέπει τα γεγονότα με διχασμένα αισθήματα.


«Στη χώρα μας όλα απαγορεύονται, να διαδηλώνεις απαγορεύεται, να μιλάς απαγορεύεται, να σκέφτεσαι ελεύθερα απαγορεύεται, ζούμε σε μια χώρα που μας παίρνουν την ελευθερία μας» λέει εξοργισμένος ένας Τούρκος.

«Αυτό που γίνεται εδώ είναι λάθος» δηλώνει κάποιος άλλος. «Μα τι τους λείπει σε αυτήν τη χώρα; Υπάρχει κάποιος λόγος γι αυτήν την εξέγερση; Θέλουν πραξικόπημα ή να δυναμιτίσουν την ηρεμία της χώρας;».

Αυτά ακριβώς είναι και τα επιχειρήματα του Τούρκου προέδρου που αρνείται να συναντήσει αντιπροσωπεία φοιτητών. Θεωρεί ότι οι φοιτητές δεν έχουν σχέση με τις διαδηλώσεις και ότι στην πραγματικότητα κρύβονται τρομοκράτες πίσω από αυτές.

Διορισμοί χωρίς πτυχία

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν επεμβαίνει σε διορισμούς πανεπιστημιακών. Νομικά έχει το δικαίωμα να το κάνει, υποστηρίζει ο δημοσιολόγος Μουράτ Γετκίν. Αλλά το μεμπτό είναι ότι η πολιτική καριέρα του διορισμένου πρύτανη συνδέεται άρρηκτα με το κόμμα του Ερντογάν.

«Το 2009 ο Μελίχ Μπούλου έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος στο δήμο Ατασεχίρ της Κωνσταντινούπολης αλλά δεν εξελέγη. Για παρηγοριά το 2010 διορίστηκε επικεφαλής της έδρας Εμπορικών Σπουδών στο τότε Πανεπιστήμιο Σεχίρ, ένα πρότζεκτ του κόμματος ΑΚΡ. Το 2015 έβαλε υποψηφιότητα για βουλευτής αλλά απέτυχε και πάλι. Αντ' αυτού έγινε το 2016 πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιστίνιε, το 2020 πρύτανης του Πανεπιστημίου Χαλίκ. Πρόκειται δηλαδή για επαγγελματία πρύτανη».


Ο Μουράτ Γετκίν αναφέρει και ονόματα άλλων πολλών που πήραν θέσεις και έκαναν καριέρα επειδή είναι μέλη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ορισμένοι χωρίς καν να έχουν πτυχίο.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: «Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη» κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Τι αποκαλύπτουν βασιλικοί συντάκτες για την σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τη χριστιανική θρησκεία - Πότε θα πραγματοποιήσει νέα δημόσια εμφάνιση η μέλλουσα βασίλισσα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επεισόδια στο Άμστερνταμ: Τρεις Ισραηλινοί αγνοούνται, αναφορές για ομήρους

Διεθνή / Επεισόδια στο Άμστερνταμ: Όμηροι οι Ισραηλινοί που αγνοούνται; - Μονάδα της Σιν Μπετ στην Ολλανδία

Η Σιν Μπετ επικοινώνησε με τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών και προσφέρθηκε να στείλει μια εξειδικευμένη ομάδα πρακτόρων της, που ειδικεύεται στον εντοπισμό αγνοουμένων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στο Όρος των Ελαιών

Διεθνή / Βίντεο: Οπλισμένοι Ισραηλινοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν Γάλλους αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ

Οργή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών που ανέβαλε επίσκεψή του στο Όρος των Ελαιών - Γιατί οι Ισραηλινοί συνέλαβαν δύο φρουρούς που συνόδευαν τον Jean-Noël Barrot - Νέο διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικές εκλογές: Πώς ο Μπάρον Τραμπ και η «bro vote» επηρέασαν το αποτέλεσμα

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Πώς ο Μπάρον Τραμπ και η «bro vote» επηρέασαν το αποτέλεσμα

Ο 18χρονος γιος του Ντόναλντ Τραμπ και οι σχέσεις του με influencers της Manosphere, όπως ο Άντριου Τέιτ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει ο 78χρονος πατέρας του την προτίμηση των νέων, λευκών ανδρών, που τον ψήφισαν μαζικά
LIFO NEWSROOM