Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα είναι «μεγάλο λάθος» μια νέα κατοχή του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Στην ίδια συνέντευξη, στο CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Ισραήλ θα τηρήσει τους κανόνες του πολέμου. Την ώρα που αναμένεται χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα θύματα του πολέμου με τη Χαμάς έχουν ξεπεράσει τους 4.000 νεκρούς.
Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς και από τις δύο πλευρές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και 2.670 στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος μια νέα κατοχή του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί, απάντησε: «Ναι, το πιστεύω. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι προς ένα παλαιστινιακό κράτος».
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967. Απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Γάζα το 2005, προτού την καταλάβει η Χαμάς το 2007.
Ερωτηθείς αν είναι ώρα για μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι υπάρχει μια «θεμελιώδης διαφορά» ανάμεσα στους Ισραηλινούς που σκότωσε η Χαμάς στην επίθεσή της και τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αντίποινα.
«Το Ισραήλ κυνηγά μια ομάδα ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε βαρβαρότητα, οπότε πιστεύω ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει. Πρέπει να κυνηγήσουν τη Χαμάς. Η Χαμάς είναι ένα μάτσο δειλοί, κρύβονται πίσω από τους αμάχους», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει με βάση τους κανόνες του πολέμου.
«Kατά την άποψή μου, είναι πως η Χαμάς και τα ακραία στοιχεία της δεν εκπροσωπούν όλος τους Παλαιστίνιους», ανέφερε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ισραηλινοί θα κάνουν ότι μπορούν για να μην σκοτωθούν αθώοι άμαχοι», εκτίμησε.
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να βοηθηθούν άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στο πεδίο της μάχης. «Υπάρχουν στάνταρντ τα οποία τηρούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και χώρες. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τρόπος οι αθώοι στη Γάζα να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, τρόφιμα και νερό», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. «Το Ιράν διαρκώς υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Όσο για το αν είχαν γνώση, αν βοήθησαν να σχεδιαστεί η επίθεση, δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό μέχρι στιγμής», είπε.
Ο Μπάιντεν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να σταλούν χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ έχει «από τις καλύτερες δυνάμεις». Οι ΗΠΑ, συμπλήρωσε, θα παρέχουν στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται.
Ισραήλ: Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για κατοχή στη Γάζα
Το Ισραήλ «δεν έχει κανένα ενδιαφέρον» για μια κατοχή της Γάζας, αλλά θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να εξαλείψει τη Χαμάς, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Τζιλάντ Ερντάν.
«Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για μια κατοχή ή για να μείνουμε στη Γάζα. Αλλά από τη στιγμή που πολεμάμε για την επιβίωσή μας, ο μόνος τρόπος- όπως το έθεσε και ο Αμερικανός πρόεδρος- είναι να εξολοθρευτεί η Χαμάς, οπότε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψουμε τις δυνατότητές τους», δήλωσε στο CNN.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτσογκ. «Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρουν για μια κατοχή της Γάζας. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κυβερνήσουμε τις ζωές περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων», επεσήμανε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο.
«Όχι» Μπλίνκεν σε εκδίωξη των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία» όποια προσπάθεια να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές στη Μέση Ανατολή, για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Κάποιοι Ισραηλινοί πολιτικοί προτείνουν ανοιχτά να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας και να οδηγηθούν στην Αίγυπτο.
«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.
Ο Ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει «σχεδόν απεριόριστος χώρος» στο Σινά. Πρόταση που απέρριψε το Κάιρο.