Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και στην Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, σε μια βράβευση υψηλού συμβολισμού για τον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.
Η Μουράντ και ο Μουκουέγκε μοιράστηκαν φέτος το βραβείο της Νορβηγικής Επιτροπής για τις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στη χρήση της σεξουαλικής βίας ως εργαλείου πολέμου.
Ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε αφιέρωσε το βραβείο του σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία.
«Αυτή η βία που διαπράχθηκε στο σώμα τους δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, τη ΛΔ του Κονγκό, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Μουκουέγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Πανζί, στην ανατολική πόλη Μπουκάβου.
«Αυτό το βραβείο Νόμπελ συνιστά την αναγνώριση της οδύνης και την έλλειψη μιας δίκαιης αποκατάστασης για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους» συνέχισε ο γιατρός.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την πολυαναμενόμενη αποζημίωση που οφείλουμε όλοι σε αυτές τις γυναίκες που τόσο πολύ έχουν υποφέρει», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το βραβείο του θα μπορέσει να βοηθήσει τα θύματα στις εμπόλεμες ζώνες.
Ο Μουκουέγκε δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τη Νάντια Μουράντ, με την οποία όπως είπε, δίνουν τον ίδιο αγώνα.
«Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια υπήρξα μάρτυρας των εγκλημάτων πολέμου εναντίον γυναικών, μικρών κοριτσιών, ακόμη και μωρών» υπενθύμισε ο γυναικολόγος, ο οποίος έχει χειρουργήσει μέχρι σήμερα σχεδόν 50.000 γυναίκες, θύματα σεξουαλικής βίας στο Κίβου της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό.
«Θα ήθελα να σας πω ότι μέσα από αυτό το βραβείο, ο κόσμος σας ακούει και απορρίπτει την αδιαφορία. Ο κόσμος αρνείται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην οδύνη σας», κατέληξε, απευθυνόμενος στις γυναίκες θύματα.
"I can see in the faces of many women how they are happy to be recognised."
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 5 Οκτωβρίου 2018
Denis Mukwege was performing his second operation of the day when he found out that he had received the 2018 Nobel Peace Prize.
Hear the interview: https://t.co/DcrwhoqOjf
Η 25χρονη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της κατά της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών δήλωσε ότι αισθάνεται «απίστευτη τιμή και ταπεινότητα» για τη βράβευσή της.
«Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.
Το Νόμπελ είναι σημαντικό «για όλες τις γυναίκες θύματα», εκτίμησε η Μουράντ. «Σημαίνει πολλά, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλες εκείνες τις γυναίκες στο Ιράκ και σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στον ιστότοπο της Επιτροπής Νόμπελ.
«Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω για όσα μου συνέβησαν επειδή δεν είναι εύκολο, ιδίως για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή, να πουν ότι υπήρξαν σεξουαλικές σκλάβες», υπογράμμισε.
«Για όλες τις μικρές κοινότητες που διώκονται, αυτό το βραβείο λέει ότι οι φωνές τους ακούγονται», πρόσθεσε, μιλώντας στα κουρδικά, ενώ ο σύντροφός της μετέφραζε. «Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μια φωνή για όλες τις γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία σε πολλές άλλες συγκρούσεις», τόνισε.
Η Νάντια Μουράντ αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι διώξεις εναντίον των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.
“I hope that it will help bring justice for those women who suffered from sexual violence.”
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 5 Οκτωβρίου 2018
We spoke to Nobel Laureate Nadia Murad, after she discovered she had been awarded this year's #NobelPeacePrize.
Listen to the interview: https://t.co/mVbK7fAl1u
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια