Ναυάγιο στην Πύλο: Αλλαγές στους κανόνες έρευνας και διάσωσης ζητά η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια

Το σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Να αλλάξουν οι κανόνες έρευνας και διάσωσης της Ευρώπης, μετά το ναυάγιο στην Πύλο, τον Ιούνιο του 2023, στο οποίο πιστεύεται ότι έχασαν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι ζητά η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O'Reilly.

Με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο, η Emily O'Reilly υποστηρίζει σε άρθρo της στον Guardian ότι οι ισχύοντες κανόνες εμποδίζουν τον οργανισμό συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ, Frontex, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Να προστατεύει δηλαδή τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ή να ενεργεί ανεξάρτητα από τις εθνικές αρχές.

Μέχρι και 750 άνθρωποι πιστεύεται ότι ήταν στοιβαγμένοι στο πλοίο Adriana στο ναυάγιο της Πύλου, όταν το πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, τον περασμένο Ιούνιο, ενώ κατευθυνόταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Διασώθηκαν μόλις 104 - κυρίως άνθρωποι από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο - και βρέθηκαν 82 πτώματα

«Γιατί οι αναφορές για υπερπληθυσμό, προφανή έλλειψη σωσίβιων γιλέκων, παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο και πιθανούς θανάτους δεν προκάλεσαν έγκαιρες προσπάθειες διάσωσης που θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες ζωές;» αναρωτήθηκε η O'Reilly. Η Frontex παρέχει επιτήρηση και υποστήριξη στις 27 εθνικές αρχές - καθώς και σε ορισμένες χώρες εταίρους της ΕΕ - για την προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων τους. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εντολές των εν λόγω αρχών και δεν έχει αρμοδιότητα να συντονίζει αποστολές διάσωσης.

Ναυάγιο στην Πύλο: Η Frontex είχε κάνει τέσσερις ξεχωριστές προσφορές

Η O'Reilly δήλωσε ότι τα έγγραφα που επιθεωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς της έδειξαν ότι η Frontex είχε κάνει τέσσερις ξεχωριστές προσφορές για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με την εναέρια επιτήρηση του Adriana, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Οι ισχύοντες κανόνες εμπόδιζαν την Frontex να πάει στο σκάφος χωρίς ελληνική άδεια.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένα σκάφος που τόσο προφανώς χρειάζεται βοήθεια δεν έλαβε ποτέ αυτή τη βοήθεια, παρά το γεγονός ότι ένας οργανισμός της ΕΕ, οι αρχές δύο κρατών μελών, η κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικά πλοία γνώριζαν την ύπαρξή του», τόνισε η O'Reilly.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μεταξύ της παρατήρησης του Adriana και της ανατροπής του, η Frontex έπρεπε να μείνει αναποτελεσματικά αμέτοχη λόγω της απουσίας εξουσιοδότησης από τις ελληνικές αρχές να κάνει περισσότερα. Οι ισχυρισμοί ότι η πιθανότητα διάσωσης λειτουργεί ως παράγοντας έλξης για τους μετανάστες επηρέασαν τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ», πρόσθεσε. Η έρευνα έδειξε ότι η Frontex επέλεξε να μην ασκήσει μία αυτόνομη εξουσία - να εκδώσει σήμα κινδύνου - με το σκεπτικό ότι η Adriana δεν βρισκόταν σε "άμεσο κίνδυνο" όταν αρχικά εντοπίστηκε».

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ή αγνοούνται στη Μεσόγειο κάθε χρόνο σε απέλπιδες προσπάθειες να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες που δεν είναι καθόλου αξιόπλοες για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο, την κακομεταχείριση ή τις διακρίσεις. Ωστόσο, η ΕΕ και οι χώρες μέλη δεν διαθέτουν μια αποστολή έρευνας και διάσωσης που να περιπολεί ενεργά.

Οι ιταλικές αρχές έκαναν μια προσπάθεια έρευνας και διάσωσης με την ονομασία Mare Nostrum το 2013, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω κατηγοριών ότι απλώς ενέπνευσε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν. «Εάν η Frontex έχει καθήκον να βοηθήσει στη διάσωση ζωών στη θάλασσα, αλλά τα εργαλεία γι' αυτό λείπουν, τότε αυτό είναι ξεκάθαρα ένα θέμα για τους νομοθέτες της ΕΕ», δήλωσε η O'Reilly. Είπε ότι η συνεργασία της Frontex με τις εθνικές ακτοφυλακές, όταν δεν έχει αυτονομία, «ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει την ΕΕ συνένοχη σε ενέργειες που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και κοστίζουν ζωές».

Αντιδρώντας στα ευρήματα της Διαμεσολαβήτριας, η Frontex δήλωσε ότι είναι «βαθιά προσηλωμένη στη διάσωση ζωών και αναζητούμε πάντα τρόπους για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, ειδικά όταν πρόκειται για αποστολές έρευνας και διάσωσης».

Ικανοπoίηση από την Frontex

Η Frontex εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ότι ο οργανισμός είχε ακολουθήσει όλους τους νόμους και τις διαδικασίες όταν ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Είπε ότι η αξιολόγηση από τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex «επιβεβαιώνει την τήρηση των διεθνών νόμων και την επάρκεια της υποστήριξής μας προς τις εθνικές αρχές, παράλληλα με την ορθή διεξαγωγή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης».

Οι χώρες μέλη της ΕΕ και οι νομοθέτες διαπραγματεύονται τώρα μια αναθεώρηση των κανόνων για το άσυλο και τη μετανάστευση και προσπαθούν να την προωθήσουν πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, χωρίς οι μεταρρυθμίσεις να περιλαμβάνουν προτάσεις για προληπτικές αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Με πληροφορείς του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM