Νέα επίθεση σημειώθηκε στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να καλεί Κίεβο και Μόσχα σε αποχή από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενημερώθηκε σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, από τις αρχές του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πυροδοτήθηκε σήμερα στο χώρο του εργοστασίου.
«Οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ ενημερώθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πυροδοτήθηκε σήμερα στο χώρο του εργοταξίου. Η πυροδότηση αυτή συνάδει με τις παρατηρήσεις του ΙΑΕΑ», ανέφερε ο πυρηνικός παρατηρητής σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Προτρέπω να απέχουν από ενέργειες που αντιβαίνουν τις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, σχετικά με την επίθεση.
IAEA experts have been informed by ZNPP that a drone detonated on site today. Such detonation is consistent with IAEA observations. “I urge to refrain from actions that contradict the 5 IAEA principles and jeopardise nuclear safety,” Director General @rafaelmgrossi said.
— IAEA - International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) April 7, 2024
«Η Ουκρανία επιτέθηκε σήμερα στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στον θόλο της έκτης μονάδας ισχύος του σταθμού που δεν προκάλεσε ζημιές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εγκατεστημένη ρωσική διοίκηση του σταθμού.
Νωρίτερα, η διοίκηση ανέφερε μια επίθεση με drone που προκάλεσε ζημιές σε ένα φορτηγό που ήταν σταθμευμένο κοντά στην καντίνα του σταθμού, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις αρχές του εργοστασίου.
Για την ώρα, ο ρωσικός ισχυρισμός δεν έχει διασταυρωθεί.
Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, ελέγχεται από τη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι δυνάμεις της κατέλαβαν μεγάλο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Το εργοστάσιο παραμένει κοντά στις γραμμές του μετώπου και τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατηγορούν τακτικά την άλλη ότι βομβαρδίζει το εργοστάσιο και διακινδυνεύει μια πιθανή πυρηνική καταστροφή.
Με πληροφορίες από Guardian