Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν μια νέα σειρά κοινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη.
Το Πεντάγωνο είπε ότι τα πλήγματα χτύπησαν οκτώ στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπόγειου χώρου αποθήκευσης και πυραύλων των Χούτι. Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ και τη Δύση, τα οποία ταξιδεύουν μέσω της σημαντικής εμπορικής οδού της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δήλωσαν ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την «ελεύθερη ροή του εμπορίου» και σε κοινή δήλωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε «έναν επιπλέον γύρο αναλογικών και αναγκαίων χτυπημάτων» κατά των Χούτι.
«Στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ας επαναλάβουμε την προειδοποίησή μας προς την ηγεσία των Χούτι: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο παγκόσμιες κρίσιμες πλωτές οδούς ενόψει των συνεχιζόμενων απειλών».
Αυτό είναι το όγδοο χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη και η δεύτερη κοινή επιχείρηση με τη Βρετανία, μετά τα χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου. Η κοινή δήλωση ΗΠΑ- Βρετανίας ανέφερε ότι τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.
Στα πλήγματα συμμετείχαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower.
Τέσσερα RAF Typhoon, με την υποστήριξη ενός ζεύγους Voyager, εντάχθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD).
«Το αεροσκάφος μας χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας Paveway IV για να χτυπήσει πολλαπλούς στόχους σε δύο στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά στο αεροδρόμιο Sanaa. Αυτές οι τοποθεσίες χρησιμοποιούνταν για να επιτρέψουν τις συνεχιζόμενες ανυπόφορες επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Σύμφωνα με την τυπική πρακτική της Βρετανίας, εφαρμόστηκε μια πολύ αυστηρή ανάλυση στον σχεδιασμό των χτυπημάτων για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απωλειών αμάχων, και όπως και με τα προηγούμενα πλήγματα, το αεροσκάφος μας βομβάρδισε τη νύχτα για να μετριάσει περαιτέρω τέτοιους κινδύνους», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς περιέγραψε τα χτυπήματα ως «αυτοάμυνα» ενάντια στις «αφόρητες επιθέσεις» των Χούτι στην εμπορική ναυτιλία. «Με στόχο την υποβάθμιση των δυνατοτήτων των Χούτι, αυτή η ενέργεια θα προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στα περιορισμένα αποθέματά τους και στην ικανότητά τους να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο», έγραψε στο X.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah που διοικείται από τους Χούτι ανέφερε χτυπήματα στις επαρχίες Σαναά, Ταΐζ και Μπάιντα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης al-Dailami κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά.
Δέκα ημέρες μετά την πρώτη κοινή αεροπορική και πυραυλική επίθεση από τις ΗΠΑ και η Βρετανία, οι Χούτι παραμένουν προκλητικοί. Συνέχισαν να εκτοξεύουν βλήματα σε πλοία που διέρχονται από την ακτογραμμή της Υεμένης, σε μια περίπτωση στοχεύοντας κατά λάθος πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο.
Στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης Poseidon Archer, τα χτυπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν πλέον πλήξει νέους στόχους, αφού προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά προληπτικών επιδρομών σε θέσεις εκτόξευσης Χούτι. Αυτοί σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κατέστρεψαν πυραύλους ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζονταν για εκτόξευση. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υπολόγισαν πρόσφατα ότι τουλάχιστον το 30% των αποθεμάτων πυραύλων Χούτι είχαν καταστραφεί.
Ωστόσο, οι Χούτι, που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, είναι ξεκάθαρα αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία που υποπτεύονται ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία. Σημειώνεται ότι χθες οΤζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ μίλησαν τηλεφωνικά και «συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα».
Επανέλαβαν «τη δέσμευσή τους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και την υπεράσπιση των ναυτικών από παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πολιτικής προστασίας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς».
Με πληροφορίες του BBC