Έρευνα στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε ότι 200.000 παιδιά και ευάλωτους ενήλικες κακοποιήθηκαν ενώ βρίσκονταν σε κρατικές δομές περίθαλψης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον ζήτησε συγγνώμη μετά την αποκάλυψη και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις την Τετάρτη. Η έρευνα ήταν δημόσια και διαπίστωσε ότι περίπου 200.000 παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν σε μονάδες κρατικής και θρησκευτικής φροντίδας τα τελευταία 70 χρόνια.
Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά και ευάλωτους ενήλικες που βρίσκονταν σε τέτοιες δομές από το 1950 έως το 2019 υπέστη κάποια μορφή κακοποίησης. Τα αποτελέσματα της έκθεσης, θα μπορούσε να φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες αξιώσεις αποζημίωσης.
Η έκθεση της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε μετά από συνεντεύξεις με πάνω από 2.300 επιζώντες κακοποίησης στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων. Από την έρευνα προέκυψε σωρεία παραβάσεων σε δομές κρατικής και θρησκευτικής περίθαλψης: Μεταξύ αυτών καταγγέλθηκαν βιασμοί, στειρώσεις και ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια που κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 1970.
Όσοι προέρχονται από την κοινότητα των αυτόχθονων Μαορί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κακοποίηση, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς και εκείνοι με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες.
«Πρόκειται για μια σκοτεινή και θλιβερή μέρα στη Νέα Ζηλανδία. Η ιστορία της Νέας Ζηλανδίας ως κοινωνία και ως κράτος, δείχνει ότι θα έπρεπε να είχαμε πάει καλύτερα, και είμαι αποφασισμένος ότι θα το κάνουμε», είπε ο Λούξον σε συνέντευξη Τύπου.
Today Parliament accepted, with deep sorrow and regret, the Report of the Royal Commission of Inquiry into Abuse in Care.
— Christopher Luxon (@chrisluxonmp) July 24, 2024
To survivors who took part, I say thank you for your exceptional strength, your incredible courage, and your confronting honesty.
Because of you, we know… pic.twitter.com/s2N8kRykIo
Θα ακολουθήσει επίσημη απολογία στις 12 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.
Οι επιζώντες και οι υποστηρικτές τους γέμισαν την αίθουσα του κοινοβουλίου της χώρας καθώς συζητούνταν η έκθεση, ενώ ακόμη περισσότεροι παρακολουθούσαν από μια ξεχωριστή αίθουσα.
Αφού μίλησε ο Λούξον, που παρομοίασε την κακοποίηση κατά των παιδιών με βασανιστήρια σε κρατικές εγκαταστάσεις φροντίδας, πολλοί σηκώθηκαν όρθιοι και τραγούδησαν ένα τραγούδι των Ιθαγενών Μαορί για την αγάπη και την ενότητα.
Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες πάλεψαν για να καλύψουν την κακοποίηση μεταφέροντας τους βασανιστές σε άλλες τοποθεσίες και αρνούμενοι την ενοχή τους, με πολλά θύματα να πεθαίνουν πριν δουν τη δικαιοσύνη να αποδίδεται, πρόσθεσε η έκθεση.
«Είναι εθνική ντροπή το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι και ενήλικες κακοποιήθηκαν και παραμελήθηκαν υπό τη φροντίδα του κράτους και των θρησκευτικών ιδρυμάτων», ανέφερε η έκθεση.
Έκανε 138 συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για δημόσια συγγνώμη από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, επικεφαλής της Καθολικής και Αγγλικανικής εκκλησίας αντίστοιχα, που έχουν καταδικάσει στο παρελθόν την κακοποίηση παιδιών.
Σε μια δήλωση η Καθολική Εκκλησία στη Νέα Ζηλανδία ανέφερε ότι εξετάζει προσεκτικά την έκθεση. «Θα διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας θα ακολουθήσουν την αναθεώρηση των ευρημάτων της έρευνας», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι παλαιότερα είχε αναγνωρίσει την κατάχρηση που συνέβη.
Η Αγγλικανική Εκκλησία στη Νέα Ζηλανδία ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για τις αποτυχίες μας να παρέχουμε το ασφαλές, περιποιητικό και περιποιητικό περιβάλλον όσοι ήταν στη φροντίδα μας είχαν το δικαίωμα να περιμένουν και να λαμβάνουν».
Η έκθεση υπολόγιζε ότι το μέσο κόστος ζωής ενός επιζώντος κακοποίησης, με βάση αυτό που οι Νεοζηλανδοί θα θεωρούσαν κανονικές, καθημερινές δραστηριότητες, υπολογίστηκε το 2020 σε περίπου 857.000 NZ $ (511.200,50 $) ανά άτομο.
Ο Λούξον είπε ότι πιστεύει ότι η συνολική αποζημίωση που οφείλεται στους επιζώντες μπορεί να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια. «Ανοίγουμε τις συζητήσεις επανόρθωσης με ομάδες επιζώντων», είπε.
Η έρευνα συνέστησε επίσης πληρωμές σε οικογένειες που έχουν φροντιστεί από επιζώντες κακοποίησης λόγω του τραύματος μεταξύ των γενεών που υπέστησαν, καθώς και αναθεώρηση της αποζημίωσης που καταβλήθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας εφήβων Lake Alice.
«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να αναγνωρίσουμε τους επιζώντες για την πραγματικότητα και την αλήθεια της ζωής τους», δήλωσε η Tracey McIntosh, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.
Η έκθεση καλεί επίσης την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια Υπηρεσία Ασφαλούς Φροντίδας που θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη του κλάδου, καθώς και νέα νομοθεσία που περιλαμβάνει υποχρεωτική αναφορά ύποπτων κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων όσων γίνονται κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εξομολόγησης.
Με πληροφορίες από Reuters