Άνοιξαν ξανά τα σχολεία και ορισμένα εργοτάξια νωρίτερα σήμερα στο Νέο Δελχί, παρά τα επικίνδυνα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
H απόφαση αυτή πάρθηκε, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως υποχωρεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία είναι ορατή σε τμήμα του ποταμού Γιαμούνα που διαρρέει το Νέο Δελχί.
Το Νέο Δελχί, είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου, και για ακόμα μία χρονιά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μάχη κατά της μόλυνσης, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών.
Ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) σήμερα ήταν στο 336, συγκριτικά με το επίπεδο των 509 της Πέμπτης, αλλά και πάλι θεωρείται «επικίνδυνος», σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο IQAir.
Τα έκτακτα αυτά μέτρα, επιβλήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε μορφής οικοδομικής δραστηριότητας.
Τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας, ήταν κλειστά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκειμένου να προστατευτούν από την ρύπανση, ενώ τα παιδιά σήμερα φορούν μάσκες καθ’ οδόν προς τα σχολεία τους.
Ωστόσο, ινδουιστές πιστοί στο πλαίσιο θρησκευτικής γιορτής, περπατούσαν αργά στην πρωινή ομίχλη για να βουτήξουν στον ποταμό, αψηφώντας τον λευκό αφρό, τον οποίο οι αρχές έχουν περιγράψει ως τοξικό.
Ο αφρός προκαλείται από τη λάσπη και τα μη επεξεργασμένα λύματα, δήλωσε πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης στο Δελχί, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο ύδρευσης της πόλης προχωρά σε ψεκασμούς με ειδικά χημικά, ασφαλή για κατανάλωση, για τον θέσει υπό έλεγχο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος στο Δελχί, δήλωσε ότι οι οικοδομικές εργασίες για δημόσια κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν και πάλι, αν και με περιορισμούς στις δραστηριότητες που σηκώνουν σκόνη.
Ο δείκτης AQI στο Δελχί προβλέπεται να υποχωρήσει κατά τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ταχύτητες των ανέμων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί επιδεινώνεται τον χειμώνα, όταν μειώνεται η ταχύτητα του ανέμου και ψυχρές αέριες μάζες εγκλωβίζουν ρύπους από τα οχήματα, τις βιομηχανίες και την καύση υπολειμμάτων από τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters