Την αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε για άλλη μία φορά η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.
«Τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη»
Η στάση της Άγκυρας αλλάζει το σχεδιάγραμμα που όριζε κατ΄αρχήν αποδοχή των αιτήσεων των σκανδιναβικών χωρών σε μία ή δύο εβδομάδες, όπως είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ακόμα, οδηγεί σε ημέρες με πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο καθώς τόσο η Συμμαχία όσο και τα νέα υποψήφια μέλη θα επιχειρούσαν να αλλάξουν τη στάση των Τούρκων.
Και τα 30 κράτη μέλη θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης, αλλά η διαδικασία μπορεί να εκκινήσει μόλις εκδοθεί από το ΝΑΤΟ το σχετικό πρωτόκολλο και οι δύο χώρες λάβουν επίσημη πρόσκληση ένταξης.
Η Συμμαχία αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας και αρκέστηκε στο να επαναλάβει τις δηλώσεις του επικεφαλής της: «Τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη [και] είμαστε αποφασισμένοι να επεξεργαστούμε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ταχεία λύση».
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση της προσχώρησης των δύο κρατών – την ίδια ημέρα με την κατάθεση των αιτημάτων τους – ωστόσο το τουρκικό «στοπ» μπλόκαρε τις ελπίδες τους.
Ερντογάν: Δεν μπορούμε να πούμε «ναι»
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε νωρίτερα σήμερα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να «σεβαστούν» τις ανησυχίες της Άγκυρας για τις δύο χώρες, που, όπως είπε, παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στους τρομοκράτες.
«Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που δείχνουν κάθε λογής λάθος πράγματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμφισβήτητα ναι σε κάθε πρόταση που μας παρουσιάζεται. Το να υποστηρίζεις την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να ζητάς από εμάς υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι, τουλάχιστον, ασυνεπές» τόνισε.
«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα τους δώσουμε. Δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι". Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε "ναι" να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα. Μην κάνετε τον κόπο, δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν επιβουλευόμαστε το έδαφος κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times και Reuters