Νικολάς Μαδούρο: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη νίκη του στις εκλογές

Μαδούρο: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη νίκη του στις εκλογές Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Επικυρώθηκε η επανεκλογή του Νικόλας Μαδούρο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας. 

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, το οποίο οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν φερέφωνο της εξουσίας, χαρακτήρισε η αντιπολίτευση «άκυρη και μη γενόμενη». Το δικαστήριο επικύρωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου κατά τις οποίες «ο πολίτης Νικολάς Μαδούρο Μόρος εξελέγη πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας για τη συνταγματική περίοδο 2025-31» ανακοίνωσε η πρόεδρός του, Καρίσλια Ροντρίγκες. 

Ο ίδιος ο Μαδούρο είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) στις αρχές Αυγούστου, ζητώντας να επικυρωθεί η νίκη του. Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια. Σύμφωνα με τις αρχές, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 192 τραυματίστηκαν και 2.400 συνελήφθησαν. 

Ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό 52%, ωστόσο η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) δεν παρουσίασε τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα ξεχωριστά, ισχυριζόμενη ότι έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο δικός της υποψήφιος, ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια νίκησε με ποσοστό άνω του 60%. 

«Κύριοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου: καμία απόφαση δεν θα αντικαταστήσει τη λαϊκή κυριαρχία. Η χώρα και ο κόσμος γνωρίζουν τη μεροληψία σας και, κατά συνέπεια, την ανικανότητά σας να επιλύσετε τη σύγκρουση: η απόφασή σας το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κρίση», ανέφερε το πρωί ο Γκονσάλες Ουρούτια, ζητώντας από τον Μαδούρο να επιτρέψει μια ειρηνική «πολιτική μετάβαση». 

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου υπενθύμισε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις του οργάνου αυτού δεν είναι εφέσιμες. 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM