Αν νιώθετε μοναξιά, μην πιστεύετε πως είστε οι μόνοι. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενηλίκους σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή σχετικά μόνοι, σύμφωνα με νέα έρευνα της Meta- Gallup.
Η έρευνα για τη μοναξιά, που έγινε σε 142 χώρες, διαπίστωσε ότι το 24% των ανθρώπων από 15 ετών και πάνω αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή σχετικά μόνοι.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως τα ποσοστά μοναξιάς είναι υψηλότερα ανάμεσα στους νέους ενήλικες. Το 27% των ερωτηθέντων 19-29 ετών αναφέρουν ότι νιώθουν πολύ ή αρκετά μοναχικοί.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στους μεγαλύτερους ενηλίκους. Μόνο το 17% των ανθρώπων άνω των 65 ετών δηλώνουν πως νιώθουν μοναξιά. Πάνω από τους μισούς από 45 ετών και άνω αναφέρουν ότι δεν νιώθουν καθόλου μοναξιά. Επίσης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων κάτω των 45 δηλώνουν ότι νιώθουν τουλάχιστον λίγο μόνοι.
«Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες δείχνουν τους κινδύνους που έχει η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση για τους μεγαλύτερους ενηλίκους. Αυτή η έρευνα είναι μια πραγματικά καλή υπενθύμιση ότι η μοναξιά δεν είναι πρόβλημα μόνο των μεγαλύτερων, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τους πάντες σε κάθε ηλικία», τόνισε η Ellyn Maese, ερευνητική σύμβουλος της Gallup.
Γιατί νιώθουν μεγαλύτεροι μοναξιά οι νέοι
Ο κλινικός ψυχολόγος Ami Rokach, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά την ενηλικίωση βιώνουν περισσότερη αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς.
Μεταξύ άλλων είναι αντιμέτωποι με μια πιο ταραχώδη προσωπική ζωή, με την αβεβαιότητα για την επαγγελματική εξέλιξή τους, αλλά και τη διαδικασία να αποχωριστούν τους γονείς τους. Άρα, συμπλήρωσε, είναι πιο πιθανό να βιώσουν περισσότερη μοναξιά σε σύγκριση με μεγαλύτερους ενήλικες.
Τα social media είναι συχνά το εργαλείο που οι νεαροί ενήλικες χρησιμοποιούν για να συνδεθούν με τους άλλους. Όμως, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό, αν κάνουν «παθητικό σκρολάρισμα» σημείωσε η ερευνήτρια ψυχικής υγείας δρ. Olivia Remes.
Με αυτή τη συμπεριφορά σημείωσε, απλά συγκρίνουν τις αναρτήσεις άλλων με τη δική τους πραγματικότητα. Αντί για αυτό, πρότεινε την αλληλεπίδραση με τις αναρτήσεις φίλων ή την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων.