Στους Ουίλιαμ Κάμπελ (Ιρλανδός), Σατόσι Ομούρα (Ιάπωνας) και Γιουγιού Του (Κινέζα) απένειμε πριν από λίγο το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής η επιτροπή των βραβείων. Οι δύο πρώτοι τιμήθηκαν για τη θεραπεία τους κατά των παρασίτων ενώ η τρίτη για την έρευνα της για την ελονοσία.
Happy it was a surprise - Chair Nobel Committee @JuleenRZierath #NobelPrize http://t.co/zLaPpFkRTW
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2015
"Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες", επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (960.000 δολάρια ΗΠΑ).
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο από τα βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του εφευρέτη της δυναμίτιδας και επιχειρηματία Αλφρεντ Νόμπελ.
2015 #NobelPrize #Medicine therapies parasitic diseases River Blindness, Lymphatic Filariasis (Elephantiasis),Malaria pic.twitter.com/R2z0PanUcs
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2015
Όταν κάποιος παρατήρησε ότι ουσιαστικά το τρίτο βραβείο είναι για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική η απάντηση από την επιτροπή Νόμπελ ήταν ένα ξεκάθαρο όχι: Το βραβείο απονέμεται για την έρευνα του σε ένα φάρμακο το οποίο είναι «εμπνευσμένο» από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Η Του ήταν, γράφει ο Guardian, μέλος ομάδας ενός μυστικού σχεδίου ανακάλυψης φαρμάκων που είχε συσταθεί από τον Μάο Τσε Τουνγκ το 1967 γνωστό μόνο ως "Έργο 523". Είχε σταλεί στην επαρχία Hainan για να διαπιστώσει την επίδραση της ελονοσίας πάνω στην ίδια και όταν επέστρεψε στο σπίτι η κόρη της δεν την αναγνώρισε. «Η δουλειά ήταν η κορυφαία προτεραιότητα μας, γι 'αυτό μπορούσαμε να θυσιάσουμε και την προσωπική μας ζωή», είπε.