Ο ακροδεξιός ρατσιστής Ζαΐχ Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο ακροδεξιός ρατσιστής Ζαΐχ Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας Facebook Twitter
20

Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας, συγκεντρώνοντας το 55,70% των ψήφων, έναντι του 43,30% που έλαβε ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι.

Ο αμφιλεγόμενος πρώην λοχαγός του στρατού θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ενώ το κλίμα στη χώρα του είναι ιδιαίτερα πολωμένο, έπειτα από μια εξαιρετικά τεταμένη και δηλητηριώδη προεκλογική εκστρατεία.

«Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Μπολσονάρο, σε ένα πρώτο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω Facebook, μετά την αναγγελία της νίκης του.

«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο.

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία».

«Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», πρόσθεσε ο Μπολσονάρο, που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Ο Τραμπ τον συνεχάρη

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρο για να τον συγχαρεί, όπως και τον λαό της Βραζιλίας, για τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) εκλογές», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «εργαστούν πλάι-πλάι για να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας» καθώς και να διαδραματίσουν «ηγετικό ρόλο» στην αμερικανική ήπειρο, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ο ακροδεξιός ρατσιστής Ζαΐχ Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας Facebook Twitter

Ο ακραίος, ρατσιστής στον προεδρικό θώκο.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο σαγήνευσε εκατομμύρια ψηφοφόρους με έναν πολιτικό λόγο επικεντρωμένο στο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, που πέτυχε τον στόχο, παρ' όλες τις ρατσιστικές, μισογυνικές και ομοφοβικές παρεκτροπές του ακροδεξιού πολιτικού.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού, με ρητορική που μονίμως αψηφά την πολιτική ορθότητα, δεν κρύβει πως νοσταλγεί, χωρίς μάλιστα καμιά αναστολή γι' αυτό, τα «μολυβένια χρόνια» της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) στη Βραζιλία.

Ωστόσο αρνείται πως εγείρει απειλή για τη βραζιλιάνικη δημοκρατία, υπόσχεται ότι θα είναι «σκλάβος του Συντάγματος» και ότι θα ασκήσει την εξουσία επιδεικνύοντας πυγμή, πάντως όχι «αυταρχισμό».

Ο 63χρονος που έμεινε αλώβητος από τα σκάνδαλα διαφθοράς που σάρωσαν το βραζιλιάνικο πολιτικό προσωπικό, πρόβαλε ως κεντρικό πολιτικό του σχέδιο την χαλάρωση των όρων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία, ώστε οι «καλοί» να μπορούν να προστατεύονται, αν όχι να αποδίδουν δικαιοσύνη οι ίδιοι.

Ο Μπολσονάρο υπήρξε ο ίδιος θύμα της ενδημικής βίας στη Βραζιλία. Την 6η Σεπτεμβρίου, γλίτωσε παρά λίγο τον θάνατο μετά τον τραυματισμό του από μαχαίρι στο υπογάστριο, πράξη ενός ανισόρροπου σύμφωνα με τις αρχές, την ώρα που πλήθος υποστηρικτών του ακροδεξιού πολιτικού τον είχε σηκώσει στα χέρια.

Πράγμα που επέτρεψε στον «μύθο», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, να προβάλει την εικόνα του μάρτυρα. Νοσηλεύθηκε για τρεις εβδομάδες, δεν έκανε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν πήρε μέρος σε κανένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, παρέμεινε ωστόσο πολύ ενεργός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου σάρωνε ήδη, με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγγραφεί για να παρακολουθούν τη ροή των αναρτήσεών του μόνο στο Facebook.

Ο «τροπικός Τραμπ»

 

Το επιγραμματικό και άμεσο στιλ του λόγου των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης του ταίριαζε γάντι. Καθώς είναι κάθε άλλο παρά μεγάλος ρήτορας, προτίμησε να απευθύνεται στους ψηφοφόρους πιο άμεσα, πιο προσωπικά, στο Διαδίκτυο, με σύντομες, συχνά εύστοχες ατάκες.

Το πολιτικό του πρόγραμμα είναι μάλλον ρευστό, όπως δείχνουν οι πολλές αλλαγές της πολιτικής του ετικέτας στην πορεία των ετών. Αν και ομολογεί ότι δεν καταλαβαίνει τα οικονομικά, εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των αγορών χάρη στον γκουρού του Πάουλου Γκέτζις, «Chicago boy», νεοφιλελεύθερο πολιτικό τον οποίο σκοπεύει να κάνει «υπερυπουργό».

Ο Μπολσονάρο, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ο τροπικός Τραμπ», επικαλείται συχνά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο δηλώνει πως θαυμάζει.

Αντίθετα πάντως με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο έχει μακρά πολιτική καριέρα πίσω του. Εκλέγεται στη Βουλή της Βραζιλίας από το 1991.

«Μιλάει για τους "πολιτικούς" σαν να μην είναι μέρος αυτού του κόσμου. Κατάφερε να περάσει την εικόνα του ισχυρού άνδρα, του θιασώτη της σκληρής γραμμής, που θα πατάξει τη διαφθορά», εξηγεί ο Μισαέλ Μοάλεμ, καθηγητής του δικαίου στο Ίδρυμα Ζετούλιου Βάργκας.

Κάπως έτσι εξασφάλισε την υποστήριξη ισχυρών λόμπι στο κοινοβούλιο, κυρίως αυτών του αγροδιατροφικού τομέα και των ευαγγελικών.

Καθολικός, έχει επικριθεί από κάποιους διότι τα πέντε παιδιά του (τρία από τα οποία έχουν κατέβει στην πολιτική κονίστρα) είναι καρπός τριών γάμων.

Το 2017, ο Μπολσονάρου επέδειξε τον μισογυνισμό του δηλώνοντας ότι αφού έκανε τέσσερις γιους, έγινε «αδύναμος» κι έτσι απέκτησε μια κόρη.

Φράση την οποία προσπάθησε κατόπιν να αμβλύνει, τουλάχιστον προς εκείνη, με ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται με δάκρυα στα μάτια να λέει πώς η κόρη του, η Λάουρα, του «άλλαξε τη ζωή» κι ότι δεν θέλει πια να αποκτήσει άλλα παιδιά.

Ο ακροδεξιός ρατσιστής Ζαΐχ Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας Facebook Twitter

Παρεκτροπές κατά συρροή

 

Γεννημένος το 1955 στο Καμπίνας, κοντά στο Σαν Πάουλου, γόνος οικογένειας ιταλικής καταγωγής, εντάχθηκε στον στρατό, όπου όμως η σταδιοδρομία του αμαυρώθηκε από επεισόδια απείθειας: κατηγορήθηκε τη δεκαετία του 1980 ακόμα και για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με στόχο να εξασφαλίσει αύξηση μισθού.

Στον στρατό, ήταν γνωστός για τη σωματική του ρώμη, είχε το προσωνύμιο «Καβαλάου» (άτι)

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο σταδιοδρόμησε πολιτικά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1988 και κατόπιν ομοσπονδιακός βουλευτής, τρία χρόνια αργότερα.

Στη διάρκεια της θητείας του στο κοινοβούλιο, αυτό που έμεινε είναι μάλλον οι παρεκτροπές του στο ημικύκλιο παρά τα νομοσχέδια που κατάφερε να εγκριθούν — δύο σε 27 χρόνια.

Το 2014, προκάλεσε σκάνδαλο όταν καταφέρθηκε με σκαιό τρόπο εναντίον της αριστερής βουλεύτριας Μαρίας ντου Χοζάριου, λέγοντάς της ότι «δεν της άξιζε» να τη βιάσει διότι ήταν «πολύ άσχημη». Δύο χρόνια αργότερα, έπλεκε το εγκώμιο ενός από τους βασανιστές της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο Μπολσονάρο εξάλλου κάθε άλλο παρά κρύβει τα ομοφοβικά του αισθήματα. Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Playboy το 2011, ο πολιτικός είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε ένας γιος του «να σκοτωθεί σε ατύχημα» μάλλον, παρά να του πει πως είναι ομοφυλόφιλος.

Διεθνή
20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Caetano Veloso: «Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα μου»

O λαϊκιστής Μπολσονάρο στην εξουσία / Caetano Veloso: «Το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα μου»

Μ’ ένα δραματικό άρθρο του στους New York Times, o κορυφαίος Βραζιλιάνος τραγουδοποιός εκθέτει τον αποτροπιασμό του για την επέλαση του Μπολσονάρο προς την εξουσία της μεγάλης Νοτιοαμερικανικής δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αφιερωμένο στους υγειονομικούς σε μια χρονιά ασθενειών για το Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αφιερωμένο στους υγειονομικούς σε μια χρονιά ασθενειών για το παλάτι

«Αυτά τα Χριστούγεννα, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε εκείνους που βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις των συγκρούσεων», σημείωσε
LIFO NEWSROOM
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν: 46 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Διεθνή / Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν: 46 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα τους τελευταίους βομβαρδισμούς, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το TTP μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα στο Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Διεθνή / Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν περαστικούς, καθώς και έναν ένστολο αστυνομικό, να παρακολουθούν αμέτοχοι, ενώ κάποιοι κατέγραφαν το φρικτό περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα
LIFO NEWSROOM
Σαν Φρανσίσκο: Εργαζόμενοι ξενοδοχείων συμφώνησαν σε αύξηση μισθών μετά από 3 μήνες απεργίας

Διεθνή / Σαν Φρανσίσκο: Εργαζόμενοι ξενοδοχείων συμφώνησαν σε αύξηση μισθών μετά από 3 μήνες απεργίας

Η σύμβαση εγκρίθηκε με ποσοστό 99,4% από τους εργαζόμενους, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας σειράς απεργιών που περιλάμβανε επίσης τα ξενοδοχεία Hyatt και Marriott
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το σωστό θα είναι ο λαός αποφάσισε να τον κυβερνήσει ο ακροδεξιός ρατσιστής.Πριν είχε επιλέξει να τον κυβερνήσει ο Αριστερός (καταχραστής).Η δημοκρατία και ο λαός επέλεξε τον Τραμπ τον Τσίπρα, τον Καμένο ( στη βουλή), τον Μπουτάρη, το brexit τον Ομπραμ.Μας αρέσει δεν μας αρέσει έτσι λειτουργεί και το μαχαίρι κόβει και από τις δύο πλευρές.
Την ακροδεξιά κουλτούρα; Παίζει τέτοια κουλτούρα και δεν το 'χω πάρει χαμπάρι ο κουλτουριάρης; Πηγή: www.lifo.grΤον Όμπραξ. Και τον Μπλεκ. Και τον Κάπτεν Μαρκ. Πηγή: www.lifo.grΆμα είσαι κουλτουριάρης ξέρεις όλους τους ήρωες από την περιπέτεια άντε και στο μικρό σερίφη.
Αφού δεν πειραχτήκατε γιατί απαντήσατε ειρωνικά σε αυτό; «Την ακροδεξιά κουλτούρα; Παίζει τέτοια κουλτούρα και δεν το 'χω πάρει χαμπάρι ο κουλτουριάρης; Τον Όμπραξ. Και τον Μπλεκ. Και τον Κάπτεν Μαρκ Άμα είσαι κουλτουριάρης ξέρεις όλους τους ήρωες από την περιπέτεια άντε και στο μικρό σερίφη».Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χιούμορ.Ή μάλλον μπορούμε αλλά όχι σε εσάς.
Δεν ήταν ειρωνικότο σχόλιο μου. Πιάστηκα από ένα σαρδάμ που μου θύμισε αυτά που διάβαζα όταν ήμουν ακόμη στο δημοτικό. Αντιθέτως, η δική σου απάντηση είναι φανερά ειρωνική και φανερώνει ενόχληση, γι' αυτό και απάντησα. Γιατί δεν είχα πρόθεση να σε ενοχλήσω. Θεώρησα ότι όντως δεν κατάλαβες το χιούμορ μου. Ή μπορεί να το κατάλαβες και να μην σου άρεσε. Δεκτόν κι αυτό φυσικά. Και εννοείται ότι δεν με πειράζει το χιούμορ, ακόμα κι αν το αντικείμενο είμαι εγώ. Αρκεί να είναι πετυχημένο...
Πετυχημένο ή αποτυχημένο κατά την άποψη σας.Εγώ πάλι είχα και στο δημοτικό χιούμορ.Δεν διάβαζα αγόρι, Μπλέικ, και Περιπέτεια αλλά βαβούρα.Εκεί ήταν και ο ζοχάδας ο επιστάτης και βέβαια το οδός τρέλα 13.
Για να δούμε λοιπόν:Αν ήταν μπροστά ο αριστερός τάδε θα ήταν μια νίκη της δημοκρατίας και ο ΛΑΟΣ θα ήταν ορθολογιστής.Τώρα ο ΛΑΟΣ είναι χαζος και οσοι ψηφισαν φασιστες.Λοιπον ακουστε λίγο, ο ΛΑΟΣ είναι ένα συνολο ανθρώπων, που στην προκειμένη περίπτωση αριθμούν τα 208.000.000 άτομα. Αυτό σημαίνει οτι είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, πάντα ο ΛΑΟΣ πέρνει τη σωστή απόφαση με βάση την ιστορία των αποφάσεων των διοικούντων και τι έχει περάσει τα προηγούμενα χρόνια, ωστε να αντισταθμίσει τις μ@κακιες που έχουν κάνει.Στην περιπτωση της βραζιλίας οι αριστεροι προκάτοχοι της εξουσίας καταλήστεψαν το κράτος τουλαχιστον επι 9 χρόνια, κάτι που συμβαίνει με αριστερές κυβερνήσεις ιστορικά κατα κόρων. Τους έπιασαν και τους πήγαν μέσα, γιατι εκει δεν ειναι Ελλάδα. Ο λαός εκνευρίστηκε γιατί είχαν υποσχεθεί "Ελπίδα" και "Δουλειές" (σου θυμίζει κάτι;) αντ'αυτού πήραν κρατικοποιήσεις, μίζες και ανεργεία.Δεν μπορεί κανείς να κρίνει την απόφαση του Λαου, γιατί στατιστικά δεν μπορεί να κάνει λάθος επιλογή, μπορεί όμως να απατηθεί προσωρινά.
Οι λαοί μια χαρά μπορούν να κάνουν λάθη και συχνά κάνουν. Μετά χτυπάνε το κεφάλι τους αλλά είναι αργά. Και προφανώς στη Δημοκρατία το να κρίνεις τις επιλογές του καθενός ξεχωριστά και του λαού ως σύνολο είναι αυτονόητο δικαίωμα. Τούτου λεχθέντος, να πω ότι εγώ προσωπικά προτιμώ τα λάθη του λαού και της Δημοκρατίας παρά του κάθε δικτάτορα.Τα περί αναμάρτητου λαού που διακινουν κάποιοι είναι εκτός από δημαγωγικό ψέμα και μια εύκολη, λαικιστικη δικαιολογία για τους ανεύθυνους ψηφοφόρους.
Αυτό σημαίνει οτι είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, πάντα ο ΛΑΟΣ πέρνει τη σωστή απόφαση με βάση την ιστορία των αποφάσεων των διοικούντων και τι έχει περάσει τα προηγούμενα χρόνια, ωστε να αντισταθμίσει τις μ@κακιες που έχουν κάνει. Πηγή: www.lifo.grΔεν μπορεί κανείς να κρίνει την απόφαση του Λαου, γιατί στατιστικά δεν μπορεί να κάνει λάθος επιλογή, μπορεί όμως να απατηθεί προσωρινά. Πηγή: www.lifo.grΗ αποθέωση της μπαρούφας και η χαρά του λαϊκιστή και του δημαγωγού. Κατά κόρον...
«οι αριστεροι προκάτοχοι της εξουσίας καταλήστεψαν το κράτος [...], κάτι που συμβαίνει με αριστερές κυβερνήσεις ιστορικά»Σόφη η *... σου.Πες μας τώρα για την κατοχή στην Κύπρο. Ή για την μικρασιατική καταστροφή. Ή για τη ναζιστική Γερμανία. Η την φασιστική Ιταλία......που κυβερνούσαν αριστεροί και κατέστρεψαν τα κράτη τους.
Υπάρχει μία παράγραφος στο άρθρο του κ. Σεβαστάκη "Το αυταρχικό φθινόπωρο της Βραζιλίας" που αναφέρεται στο ίδιο θέμα συμπυκνώνοντας νομίζω με ιδιαίτερα διαφωτιστικό τρόπο την πραγματικότητα. Την παραθέτω εδώ:"Για λόγους σχετικούς με τη νοοτροπία και τις παραδοσιακές της κλίσεις, η αριστερά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάποια από αυτά τα σκληρά ζητήματα. Δεν μπορεί να τα αντέξει χωρίς μεγάλα ρήγματα στην ταυτότητά της. Υπάρχουν παραδόσεις στο εσωτερικό της που επιμένουν να βλέπουν την τήρηση του νόμου ή και την επιβολή του νόμου ως κάτι «δεξιό», αν όχι αντιδραστικό. Το σνομπάρισμα για τον νόμο και την ευταξία γίνεται έτσι το μεγάλο όπλο δημαγωγίας για τους διαφόρους τυχοδιώκτες της νέας δεξιάς. Αυτό έχει ένα τραγικό αποτέλεσμα που νομίζω ότι θα το συναντήσουμε και στην Ευρώπη (ήδη το συναντούμε): ενώ η ακροδεξιά είναι ξένη προς την έννοια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής νομιμότητας, σφετερίζεται και διαστρέφει αυτές τις αξίες και τις πουλάει μαζί με τα δικά της «όνειρα αυτοδικίας» και στρατοκρατίας".Πηγή: www.lifo.grhttps://www.lifo.gr/print/second_thoughts/210686/to-aytarxiko-fthinoporo-tis-vrazilias
Αν αυτό το "πράγμα" κατάφερε να εκλεγεί, φαντάσου το επίπεδο της χώρας, την απόγνωση των εκλογέων, και την κατάντια της κοινωνίας. Αποκλείεται να ψηφίστηκε μόνο από λευκούς άντρες σε μια κοινωνία σαν την Βραζιλία. Και αφροβραζιλιανοι και γυναίκες θα τον ψήφισαν. Πώς ανέχονται τέτοια προσωπικότητα, ειναι θέμα της κοινωνιολογίας να μελετήσει την παρακμή...
βάζουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς φυλακή και όχι ξανά στην κυβέρνηση, δίνουν πρωινό και γεύμα στα σχολεία και άλλα πολλά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα .Αν δεν ξέρεις καλύτερα να μήν κρίνεις πρέπει να σέβεσαι την κάθε κουλτούρα
Ramon Ramone μίλαγα για την Βραζιλιάνικη κουλτούρα , ο λόγος που το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ψήφισε δεξιά είναι επειδή η τα τρια βασικά κόμματα της αριστεράς ήθελαν να ελευθερώσουν από την φυλακή τον πρώην πρωθυπουργό Βραζιλίας Λούλα (φυλακίστηκε λόγο διαφθοράς)
Αυτό δεν είναι κουλτούρα. Είναι πολιτική επιλογή. Όπως λέει και ο annibas παρακάτω, οι Βραζιλιάνοι επέλεξαν έναν ακροδεξιό ρατσιστή αντί για έναν αριστερό καταχραστή. Απ' την Σκύλλα στην Χάρυβδη. Μην μπερδεύεσαι.