Ένα πλούσιο και εντυπωσιακό δείπνο παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο βασιλιάς Κάρολος στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς τιμήν του εμίρη του Κατάρ και της συζύγου του, οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση του Βρετανού μονάρχη.
Στο δείπνο τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί και την πρώτη του σύζυγο σεΐχα Τζαβαχέρ υποδέχτηκαν ο βασιλιάς Κάρολος, η βασίλισσα Καμίλα - η οποία αναρρώνει από πνευμονία - και ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ. Η Κέιτ Μίντλετον δεν έδωσε το παρών καθώς μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας της τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστρέφει σταδιακά στα δημόσια καθήκοντα με περιορισμένες εμφανίσεις.
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας συμμετείχε το πρωί της Τρίτης μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην υποδοχή του εμίρη και της συζύγου του καθώς και στην τελετή υποδοχής στο κέντρο του Λονδίνου, όπου μαζί με τον βασιλιά Κάρολο οι υψηλοί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την στρατιωτική παρέλαση «Horse Guards Parade». Επίσης, η μέλλουσα βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας συμμετείχε το μεσημέρι της Τρίτης και στο γεύμα που δόθηκε στο παλάτι για τον εμίρη του Κατάρ και την πρώτη από τις τρεις συζύγους του.
Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του σεΐχη Ταμίμ, εκτός από τον βασιλιά, τη βασίλισσα και τον διάδοχο του θρόνου, το παρών έδωσαν επίσης η πριγκίπισσα Άννα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ, η νέα επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Κέμι Μπάντενοχ, ο Καταριανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Φράσεις από το κοράνι και από τη βίβλο στην ομιλία του βασιλιά Καρόλου προς τον εμίρη του Κατάρ
Στην ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του δείπνου ο βασιλιάς Κάρολος εξήρε τον ειρηνευτικό ρόλο του Κατάρ στον πόλεμο στη Γάζα καθώς και τη διαμεσολάβηση της χώρας του Κόλπου για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Ο βασιλιάς Κάρολος, ένθερμος υποστηρικτής του διαθρησκειακού διαλόγου, στην ομιλία του χρησιμοποίησε τη φράση από το κοράνι «Όποιος σώζει μια ζωή, θα είναι σαν να έσωσε ολόκληρη η ανθρωπότητα» αλλά και μια φράση από τη βίβλο: «Ας είναι ευλογημένοι αυτοί που εργάζονται για την ειρήνη».
Από την πλευρά του ο 44χρονος εμίρης του Κατάρ επαίνεσε τον Βρετανό βασιλιά για τις προσπάθειες του στον διαθρησκειακό διάλογο και δήλωσε πως «η Βρετανία και το Κατάρ δεν είναι μόνο φίλοι αλλά και συνεργάτες». Το Φόρεϊν Όφις θεωρεί στο Κατάρ βασικό αμυντικό εταίρο αλλά και εμπορικό εταίρο αφού το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της πλούσιας σε φυσικό αέριο χώρας του Κόλπου ανέρχεται σε 6,6 δισ. λίρες ετησίως ενώ το Κατάρ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 40 δισ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως, για την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στο Λονδίνο υπήρξαν και αντιδράσεις καθώς το πλούσιο εμιράτο κατηγορείται για βάναυση συμπεριφορά στους ξένους εργάτες που εργάστηκαν στην κατασκευή των γηπέδων για το Μουντιάλ του 2022. Επίσης, η χώρα του Κόλπου δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέφερε πως «στην επίσκεψη του εμίρη δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί το αρνητικό ιστορικό του Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «η κυβέρνηση συζητά τακτικά με τους ομολόγους της στο Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τόνισε ότι είναι αντίθετη στις διακρίσεις εξαιτίας σεξουαλικού προσανατολισμού ή φύλου. Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις με αφορμή την επίσκεψη του εμίρη στο Λονδίνο δήλωσε: «Οι ισχυροί, ιστορικοί δεσμοί μας με το Κατάρ είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις ισχυρές σχέσεις με το Κατάρ για την επίτευξη συνεργασιών αμοιβαίας αξίας».
Τι φόρεσε η βασίλισσα Καμίλα - Το πλούσιο μενού και τα mocktails για όσους δεν πίνουν αλκοόλ
Στο επίσημο δείπνο για τον εμίρη του Κατάρ η βασίλισσα Καμίλα επέλεξε να φορέσει ένα μάξι κόκκινο φόρεμα από βελούδο του βρετανικού οίκου μόδας Fiona Clare. Η 77χρονη σύζυγος του Βρετανού μονάρχη ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με διαμαντένια τιάρα και διαμαντένιο περιδέραιο που ανήκαν στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ ενώ τα διαμαντένια σκουλαρίκια με τα οποία ολοκλήρωσε την εμφάνισή της είναι από την προσωπική της συλλογή.
Το μενού για τους υψηλούς προσκεκλημένους του βασιλιά Καρόλου περιελάμβανε αστακό Κορνουάλης και αυγά από ορτύκια για ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο αποτελείτο από φασιανό τυλιγμένο σε λάχανο Σαβοΐας, πουρέ σελινόριζας, πατάτες ογκρατέν, σάλτσα τρούφας και χειμωνιάτικα λαχανικά. Στο τέλος του δείπνου οι καλεσμένοι του Βρετανού μονάρχη απόλαυσαν βιολογικό παγωτό βανίλιας Σαμόα και σορμπέ δαμάσκηνου. Στο δείπνο υπήρχαν αλκοολούχα ποτά αλλά και mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) για όσους δεν πίνουν αλκοόλ.