Ο Ερντογάν απαντά με επίσπευση της βοήθειας στον Σάρατζ - Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

Ο Ερντογάν απαντά με επίσπευση της βοήθειας στον Σάρατζ - Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα Facebook Twitter
EPA
0

Με κλιμάκωση της έντασης αντιδράει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διεθνή απομόνωση.

Σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου έρχεται στην τουρκική εθνοσυνέλευση το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης η οποία συντηρείται οικονομικά από την Τουρκία, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Ερντογάν ειδοποίησε τους βουλευτές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα τους ώστε να δώσουν το «παρών» στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στον Σάρατζ.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αρχικά ότι στις 7 Ιανουαρίου θα διεξαγόταν η σχετική διαδικασία στη Βουλή. Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost ερμηνεύουν αυτήν την επίσπευση ως «απάντηση» του στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed την ίδια μέρα -2 Ιανουαρίου - από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της από την Ιταλία όπου υπάρχουν διαφωνίες όχι για την κατασκευή του αγωγού αλλά για το σημείο απόληξης του. Η Τουρκία αντιτίθεται σφόδρα στον αγωγό διότι την παρακάμπτει. Τον στηρίζουν ενθέρμως οι ΗΠΑ και η ΕΕ διότι αυξάνουν οι εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και η εξάρτηση από την Ρωσία.

Διπλωματικός πυρετός

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Βερολίνο (Μέρκελ), Μόσχα (Πούτιν) και Άγκυρα (Ερντογάν) προκειμένου η Τουρκία να μην εμπλακεί στρατιωτικά στον εμφύλιο της Λιβύης που θα προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίησης στην περιοχή. ΕΕ, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, οι περισσότερες χώρες του Κόλπου (όχι το Κατάρ) και η αντιπολίτευση της Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χάφταρ που πολιορκεί την Τρίπολη, συγκροτούν ένα ευρύ μέτωπο συμμαχιών της Ελλάδας.

Έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας Ερντογάν- Σάρατζ για κοινή ΑΟΖ και αντιδρούν στη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» προειδοποίησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το 2019.

«Επικίνδυνος ο Ερντογάν»

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία στις διεθνείς πιέσεις που πολλαπλασιάζονται. «Είναι απρόβλεπτος, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αντί να υποχωρήσει, αντίθετα να γίνει πολύ επικίνδυνος» δήλωσε στο Newpost στρατιωτική πηγή. Έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό όλα τα στάδια της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων στην περίπτωση που ο Ερντογάν τολμήσει την οποιαδήποτε κίνηση εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Στις 7 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στο Λευκό Οίκο, που θεωρείται μείζονος σημασίας. Την ίδια μέρα ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, θα βρίσκεται στη Λιβύη συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.

Διάσκεψη του Βερολίνου

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να συγκληθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου με στόχο την πολιτική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Ενδεχομένως να προηγηθεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα. 

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που αποτελεί πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, κλήθηκαν να συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία που πιέζει να προσκληθούν το Κατάρ που ήδη έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη, η Αλγερία και η Τυνησία η οποία δεν πήρε θέση υπέρ της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης για κοινή ΑΟΖ και έχει εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία διότι ανησυχεί για τη επέκταση της πολεμικής σύγκρουσης στη ευρύτερη περιοχή.

Η Αθήνα έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια της που δεν έχει προσκληθεί μέχρι στιγμής ενώ είναι άμεσα εμπλεκόμενη. «Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στην Λιβύη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βήμα της Κυριακής».

Η Χάγη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, υπό προϋποθέσεις. «Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε;» αναρωτήθηκε. «Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

Διεθνή / Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

«Αν και η πρόεδρος δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, καθώς αναρρώνει από την πνευμονία, οι εργασίες συνεχίζονται και έχει καθημερινή επαφή με όλους εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπός της
LIFO NEWSROOM