Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας «ακέφαλες κότες»

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας «ακέφαλες κότες» Facebook Twitter
Μπόρις Τζόνσον/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας για έλλειψη στρατηγικής και τους κάλεσε να «σταθούν στο ύψος τους» (man up and step up), μετά την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο GB News από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδρούν σπασμωδικά στις τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και παρερμηνεύουν τις προθέσεις του Τραμπ.

«Υπάρχει πολύς πανικός και συμπεριφορά ‘ακέφαλης κότας’ από τους Ευρωπαίους σχετικά με όσα λέει η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τζόνσον, ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν απομακρύνεται από το Κίεβο.

«Δεν προδίδουν την Ουκρανία, δεν την εγκαταλείπουν», υποστήριξε. «Λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι ένα κυρίαρχο, ευημερούν κράτος. Λένε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει. Λένε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία».

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2022 έχει πραγματοποιήσει πολλαπλά ταξίδια στις ΗΠΑ για να πιέσει Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, υπερασπίστηκε επίσης την απαίτηση του Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους Ευρωπαίους.

«Ο αμερικανικός λαός τον εξέλεξε με εντολή να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αντάλλαγμα για τις ΗΠΑ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία –υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών– πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Ο Τραμπ λέει στους Ευρωπαίους, στους Βρετανούς, σε όλους μας: ‘Ώρα να σταθείτε στο ύψος σας’», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τζόνσον απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδίδεται σε «κατευνασμό» προς τον Πούτιν μέσω της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αντέξει μια χαοτική κατάρρευση στην Ουκρανία», υποστήριξε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πιθανή επικράτηση του Πούτιν στην Ουκρανία «θα ήταν πλήγμα για το ΝΑΤΟ και τη Δύση, θα σημάδευε την προεδρία του Τραμπ».

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πιθανή, ο Τζόνσον επέμεινε πως η χώρα θα πρέπει να έχει αυτή την επιλογή στο μέλλον.

«Δεν μπορείς να είσαι πραγματικά κυρίαρχο κράτος, αν σου απαγορεύεται να αποφασίσεις αν θα ενταχθείς ή όχι στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για βιασμό τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Η σεισμογενής Κωνσταντινούπολη έχει δει μείωση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών λόγω τσιμεντοποίησης από τις κυβερνήσεις Ερντογάν - Ποιες περιοχές έχουν αντικατασταθεί από νέες υποδομές και πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μεξικό: Νεκροί η ακτιβίστρια Μαρία Μοράλες και ο γιος της που δημοσιοποίησαν στρατόπεδο εξόντωσης της μαφίας

Διεθνή / Μεξικό: Νεκροί η ακτιβίστρια Μαρία Μοράλες και ο γιος της που δημοσιοποίησαν στρατόπεδο εξόντωσης της μαφίας

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση σε λιγότερο από ένα μήνα στο Χαλίσκο του Μεξικού, όπου άνθρωποι που αναζητούν δικαιοσύνη για την εξαφάνιση μελών της οικογένειάς τους δολοφονούνται
LIFO NEWSROOM