Για αντιφατικά μηνύματα από πλευράς ΗΠΑ και Ντόναλντ Τραμπ, κάνει λόγο το CNN, σε νέα του ανάλυση αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «συμφωνία χάους» την όποια συνθήκη με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία δεν θα δεχθεί ποτέ μια ειρηνευτική συμφωνία πίσω από την πλάτη της ή χωρίς συμμετοχή του Κιέβου, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς ο τελευταίος προσπαθεί να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία. Σε μια ομιλία στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης την Ευρώπη να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, απευθύνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και λέγοντας πως από μόνος του ο ουκρανικός στρατός δεν επαρκεί για την ασφάλεια.
Ο αρθρογράφος του CNN, Νικ Πέιτον Γουόλς, στην ανάλυσή του, επισημαίνει πως «η Ρωσία απολαμβάνει μια σειρά από αντιφατικά μηνύματα από τον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία» την ώρα που «ένας πόλεμος συμβαίνει και η Μόσχα τον κερδίζει, με τεράστιο κόστος για το Κίεβο». Όπως εξηγεί, η κατάσταση «τρομάζει. Από τη μια πλευρά, υπάρχει ένας Λευκός Οίκος του οποίου η πολιτική του χρειάζεται επειγόντως διευκρίνιση. Και από την άλλη, είναι η Ουκρανία, όπου ο πρόεδρός της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται εκεί έξω και κοιτάζει για ειρηνευτικές συνομιλίες ενώ εκατοντάδες πεθαίνουν καθημερινά στις πρώτες γραμμές με τη Μόσχα να κερδίζει την ώρα που παιδιά συχνά ανασύρονται νεκρά από τα συντρίμμια των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών».
Το CNN, στη συνέχεια, παρουσιάζει τις «χειρότερες εκτιμήσεις από το πεδίο της μάχης», σύμφωνα με τις οποίες, έως και 5.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Επίσης, η Ρουμανία και η Μολδαβία έχουν παραπονεθεί ότι ρωσικά drones επεμβαίνουν στον εναέριο χώρο τους. «Ένας πόλεμος είναι σε εξέλιξη και η Ρωσία τον κερδίζει, με τεράστιο κόστος για την Ουκρανία. Πίσω από αυτές τις αντιφατικές θέσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα σύνορα της Ουκρανίας και τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα, κρύβεται η πιο σκοτεινή αλήθεια ότι απλά δεν ξέρουμε τι είπαν Τραμπ και Πούτιν. Και τώρα, είχαμε τον περίεργο αναθεωρητισμό του Τραμπ που λέει ότι η Ρωσία εισέβαλε επειδή η Ουκρανία επρόκειτο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Κάνοντας μια αναφορά στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει: «Τρία εξαντλητικά χρόνια μετά, η Ρωσία εισέβαλε απρόκλητα στην Ουκρανία το 2022 λόγω κάποιας στρατηγικής αίσθησης ανησυχίας. Λανθασμένα, η Μόσχα πίστευε ότι η εισβολή θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες. Η Ουκρανία ήθελε θερμότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ονειρευόταν ίσως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μια μέρα, με τον ίδιο τρόπο που ο Ζελένσκι πιθανώς να ονειρευόταν μια μέρα ως νεαρό αγόρι να ενταχθεί στους Beatles. Κανένα από τα δύο δεν επρόκειτο να συμβεί. Τουλάχιστον όχι σύντομα. Η αναθεωρητική αντίληψη ότι η Ρωσία ενήργησε για να σταματήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα σημείο συζήτησης στο Κρεμλίνο. Και είναι ξεκάθαρο τώρα ότι ο Τραμπ έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο μιλώντας με τον Πούτιν παρά με τον Ζελένσκι. Είπε μάλιστα ότι ο χρόνος του Ζελένσκι στην εξουσία μπορεί να τελειώνει σύντομα, καθώς πρέπει να διεξαγάγει τελικά εκλογές και τα νούμερά του στις δημοσκοπήσεις ''δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά''».
«Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος του ισχυρότερου ανθρώπου του κόσμου που υποδηλώνει ότι ένας πρόεδρος εν καιρώ πολέμου δεν έχει την τρέχουσα εντολή και μπορεί σύντομα να χρειαστεί να παραιτηθεί. Ίσως αυτό είναι μέρος του προσωπικού του σχεδίου. Και είναι σίγουρα αυτό που θέλει ο Πούτιν, καθώς οι εκλογές θα ήταν αναμφίβολα ένα χάος. Είναι, πάνω από όλα, δυνητικά καταστροφικό για το ηθικό της Ουκρανίας» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Και καταλήγει: «Ο κόσμος του Τραμπ είναι ένας κόσμος όπου ανατρέπει τα πρότυπα της παγκόσμιας ασφάλειας κάθε ώρα, χωρίς σημαντικές συνέπειες. Στην άλλη πλευρά, όμως οι Ουκρανοί πεθαίνουν, χάνουν εδάφη, βλέπουν τα σπίτια τους να γίνονται ερείπια, σκέφτονται να εγκαταλείψουν και βλέπουν την υποστήριξη από τη Δύση- που είχαν μέχρι πρότινος- να διαλύεται. Όλα αυτά είναι μια συμφωνία χάους με το Κρεμλίνο. Είναι αβέβαιο τι θέλουν οι ΗΠΑ, γιατί το θέλουν και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές τους».