Ο απολογισμός των νεκρών στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Ντουτέρτε μεγαλώνει και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να καταδικάζει την τακτική. Όμως ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων συνεχίζει απτόητος την αποστολή του και ζήτησε μερικούς ακόμη μήνες παράταση για να εξολοθρεύσει όλους τους εμπόρους ναρκωτικών στη χώρα.
Στη χώρα του πάντως η σιωπή γύρω από το θέμα είναι πολύ πιο χαρακτηριστική από τις φωνές της δημόσιας κατακραυγής, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Ana P. Σάντος από τη Μανίλα.
Κάθε Παρασκευή, για πάνω από ένα μήνα τώρα, ο Carlos Budit, μαζί με υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη των οικογενειών των θυμάτων του Ντουτέρτε, συγκεντρώνονται σε έναν καθορισμένο δημόσιο χώρο, ανάβοντας κεριά για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών αυτής της εκκαθάρισης. Παράλληλα ζητούν να μπει ένα τέλος στην κυβερνητική επιχείρηση και προσπαθούν να πείσουν και άλλους να συνταχθούν στο πλευρό τους.
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αστυνομικές επιχειρήσεις ή από τις επονομαζόμενες ομάδες επαγρύπνησης από τις 30 Ιουνίου. Οι δολοφονίες προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Οι ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έχουν μιλήσει κατά της κίνησης, αλλά σε τοπικό επίπεδο, η δημόσια κατακραυγή είναι κάπως υποτονική και το θέμα θίγεται μόνο στα social media. O Budit αναφέρει πως δέχεται απειλές για τη ζωή του και πως λαμβάνει πολλά υβριστικά μηνύματα στο Facebook
Ο Phelim Kine, Αναπληρωτής Διευθυντής της ασιατικής Human Rights Watch, απέδωσε την φίμωση της δημόσιας διαφωνίας στην αίσθηση του φόβου. "Το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από άγνωστους ενόπλους - ενδεχομένως τάγματα θανάτου που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την αστυνομία - αποθαρρύνει τους άλλους από το να εκφράσουν αντιρρήσεις." προσθέτει ο Κine
O Nτουτέρτε ο οποίος υποσχέθηκε προεκλογικά την σκληρή καταστολή του εμπορίου ναρκωτικών, εξασφάλισε περίπου το 40 τοις εκατό του συνόλου των ψήφων. Δεν ήταν η απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι υποστηρικτές του είναι πολύ σκληροπυρηνικοί και πιστοί στο πλευρό του. Ο πρόεδρος και ο πυρήνας του έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να συσπειρώσουν αρκετούς γύρω από τον στόχο αυτό.
Η Γερουσιαστής Leila de Lima, η οποία έχει αμφισβητήσει ανοικτά τον πόλεμο των ναρκωτικών, θεωρείται ως η πιο σκληρή αντίπαλος του πρόεδρου και η μεγαλύτερη πολέμια αυτής της επιχείρησης. Και σύμφωνα με κάποιους έχει αρχίσει να τα καταφέρνει, φέρνοντας τον σκεπτικισμό ακόμη και μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την εκστρατεία. Κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως η αιματηρή επιχείρηση με τη σφραγίδα του προέδρου είναι ένας ακραίος αντιπερισπασμός από το σημαντικά ζητήματα της χώρας.
Ο Walden Bello, πρώην βουλευτής και πολιτικός αναλυτής πιστεύει πως όταν οι άνθρωποι καταλάβουν πως αυτές οι μαζικές δολοφονίες δεν θα λύσουν τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας και της φτωχοποίησης της χώρας, τότε θα άρουν την υποστήριξη στον Ντουτέρτε.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια