Άσυλο στη Ράχαφ, τη 18χρονη από την Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να παραχωρήσει η Αυστραλία, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την κήρυξε νόμιμη πρόσφυγα.
Η 18χρονη επρόκειτο να σταλεί με την επόμενη πτήση από την Μπανγκόκ στην πατρίδα της, ενώ η ίδια ισχυριζόταν πως κινδύνευε η ζωή της από την οικογένειά της καθώς είχε αποκηρύξει το Ισλάμ.
Η αποκήρυξη του Ισλάμ, γνωστή ως αποστασία, τιμωρείται με θάνατο στη Σαουδική Αραβία.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι θα εξετάσει αυτή την παραπομπή με τον συνήθη τρόπο, όπως συμβαίνει με όλες τις παραπομπές του ΟΗΕ.
Η 18χρονη ξεκίνησε μέσω Twitter να ζητά βοήθεια και έστρεψε την παγκόσμια προσοχή στην υπόθεσή της.
«Είστε η πραγματική εξουσία», δήλωσε η νεαρή γυναίκα στους χρήστες του Twitter, την ώρα που η Ταϊλάνδη την έθετε υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει.
Η αγωνιώδης προσπάθεια της Ραχάφ - Πώς ξεκίνησαν όλα
Το Σάββατο, και καθώς βρισκόταν σε οικογενειακό ταξίδι στο Κουβέιτ, αποφάσισε να διαφύγει. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Σκοπός της ήταν να φθάσει στα γρήγορα στην Αυστραλία και να καταθέσει αίτηση ασύλου.
Αλλά συνελήφθη κατά την είσοδό της στο έδαφος της Ταϊλάνδης. Οι αρχές την ενημέρωσαν για την επικείμενη απέλασή της και την οδήγησαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου του αεροδρομίου, όπου θα παρέμενε μέχρι την απέλασή της, το πρωί της Δευτέρας (χθες).
Χρησιμοποίησε ένα τραπέζι και μία καρέκλα για να μπλοκάρει την πόρτα και οχυρώθηκε στο δωμάτιό της, από όπου άρχισε να στέλνει δεκάδες απελπισμένα μηνύματα και βίντεο μέσω του Twitter.
«Είμαι το κορίτσι που διέφυγε στην Ταϊλάνδη. Η ζωή μου κινδυνεύει εάν με αναγκάσουν να επιστρέψω στη πατρίδα μου», έγραφε.
Η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν δήλωσε ότι φοβάται ότι η οικογένειά της, η οποία την έχει υποβάλει σε σωματική και ψυχική βία, θα την σκοτώσει. Σύντομα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω του hashtag #saverahaf συγκέντρωσε μεγάλη αλληλεγγύη.
Οι χρήστες ζητούσαν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά να την υποστηρίξουν. Ακόμη και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ταϊλάνδη Γκέοργκ Σμιτ εξέφρασε την «βαθιά του ανησυχία» στο Twitter.
Χθες, λίγο πριν από το μεσημέρι, η πτήση KU412 της αεροπορικής εταιρείας Kuweit Airways, με την οποία επρόκειτο να ταξιδέψει η νεαρή, απογειώθηκε τελικά χωρίς αυτήν.
Η Ναντασίρι Μπέργκμαν, ταϊλανδή δικηγόρος ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατέθεσε επείγουσα προσφυγή για να εμποδίσει την απέλασή της και αυτή απορρίφθηκε αμέσως.
Έκκληση από την Change.org ανέβηκε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσεπολύ σύντομα 75.000 υπογραφές. Και στο Twitter, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έστελναν μηνύματα με το hashtag #saverahaf ή την διεύθυνση της Ράφαχ, που αν και έχει ανοίξει πριν από λίγες ημέρες έχει ήδη 80.000 followers.
Απέναντι στην ιντερνετική έκρηξη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης της αστυνομίας της Ταϊλάνδης Σουρακάτ Χακπάρν υποχωρεί και ανακοινώνει ότι η νεαρή δεν θα σταλεί χωρίς τη θέλησή της πίσω στην πατρίδα της. Στην συνέχεια τη θέτει υπό την προστασία της Υπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η απόφαση είναι σχεδόν πρωτοφανής για την Ταϊλάνδη που δεν έχει υπογράψει της σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες: Οι αιτούντες άσυλο συνήθως απελαύνονται με διακριτικότητα ή περιμένουν επί χρόνια σε ένα από τα πολυπληθή κέντρα κράτησης πριν σταλούν σε κάποια τρίτη χώρα.
σχόλια