O βασιλιάς της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως «παροπλίζεται», τουλάχιστον προς το παρόν, η «Χρυσή Άμαξα» που, σύμφωνα με πολλούς, στη μία πλευρά της φέρει ένα έργο που εξυμνεί το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας.
«Η Χρυσή Άμαξα δεν θα μετακινηθεί ξανά αν η Ολλανδία δεν είναι έτοιμη γι'αυτό και προσώρας δεν είναι» ανέφερε σε μήνυμά του ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ.
Η μία πλευρά τής άμαξας είναι διακοσμημένη με έναν πίνακα με τον τίτλο «Tribute from the Colonies» (Φόρος από τις αποικίες) που απεικονίζει μαύρους και ασιάτες, έναν από αυτούς γονατιστό, που προσφέρουν αγαθά σε μια καθήμενη λευκή γυναίκα που συμβολίζει την Ολλανδία.
Η ανακοίνωση έρχεται ως αποτέλεσμα της πολεμικής που είχε ξεσπάσει για την άμαξα καθώς η χώρα παλεύει να αποδεχτεί τις σκοτεινές σελίδες τής ιστορίας της ως αποικιοκρατική υπερδύναμη του 17ου αιώνα όταν οι Ολλανδοί έμποροι έβγαζαν περιουσίες από τους σκλάβους.
Η άμαξα εκτίθεται αυτή τη στιγμή σε μουσείο τού Άμστερνταμ. Στο παρελθόν, χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά των Ολλανδών «γαλαζοαίματων» στο κοινοβούλιο, στη Χάγη, για την έναρξη της κοινοβουλευτικής χρονιάς, κάθε Σεπτέμβριο.
«Δεν υπάρχει λόγος να καταδικάζουμε και να ακυρώνουμε ό,τι συνέβη μέσω τής οπτικής του σήμερα. Απλώς η απαγόρευση ιστορικών αντικειμένων και συμβόλων δεν είναι ούτε αυτή λύση. Αντ'αυτού χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια πιο βαθιά και μακροπρόθεσμη. Μια προσπάθεια που μας ενώνει αντί να μας χωρίζει» πρόσθεσε ο Ολλανδός μονάρχης.
De Koning licht zijn besluit over het gebruik van de Gouden Koets toe in een videoboodschap. https://t.co/AwBgqtGikv pic.twitter.com/w7iCLbQVNV
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) January 13, 2022
«Λέει πως το παρελθόν δεν πρέπει να αξιολογείται με την προοπτική και την αξία τού παρόντος... κι εγώ πιστεύω πως είναι μια πλάνη γιατί ακόμη και σε ιστορικό πλαίσιο, η δουλεία μπορεί να θεωρηθεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ένα βίαιο σύστημα» αναφέρει ο Mitchell Esajas, ανθρωπολόγος, ακτιβιστής και συνιδρυτής της οργάνωσης Black Archives in Amsterdam που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του μονάρχη «καλό σημάδι», πλην το «ελάχιστον» δυνατόν.
Η Ολλανδία, όπως και άλλες πολλές χώρες, επαναξιολογούν την αποικιοκρατική ιστορία τους σε μια διαδικασία που πυροδότησε το κίνημα των Black Lives Matter που σάρωσε τον πλανήτη μετά τη δοφολονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από ΑΡ