Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρασιτούν σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας εξάγοντας στον υπόλοιπο κόσμο το πρόβλημα του χρέους τους. Αν και χαιρέτησε το συμβιβασμό Ομπάμα-Ρεπουμπλικάνων που οδήγησε στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους (σσ λες και υπήρχε περίπτωση να μη βρεθεί λύση) θεώρησε πως η λύση αυτή είναι προσωρινή και μεταθέτει το πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως χρησιμοποιούν το μονοπώλιο του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για να εξασφαλίζουν συνεχώς πίστωση, ώστε να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. Οι δηλώσεις του απηχούν το σκεπτικισμό της ρωσικής ελίτ, εντάσσονται όμως και στην προεκλογική του καμπάνια.
Με δεδομένο πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα, στην προσπάθεια τους να διασώσουν το χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, υπερπληθωρίζοντας το νόμισμα τους, χώρες που διαθέτουν αποθέματα σε δολάρια, όπως η Ρωσία και φυσικά η Κϊνα ανησυχούν ιδιαίτερα για την επίπτωση που θα έχει αυτή η πρακτική στις οικονομίες τους.
Αυτός είναι ο λόγος σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που τίθεται συνεχώς το θέμα της αντικατάστασης του δολαρίου ως νόμισμα των παγκόσμιων συναλλαγών από ένα καλάθι νομισμάτων. Το θέμα αυτό έθιξε και η Λαγκάρντ που αντικατέστησε το Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ.
Θυμίζεται πως όπως και το 1973 μια σειρά από χώρες που ανήκουν στον ΟΠΕΚ αρχίζουν να ζητούν να πληρώνονται είτε σε χρυσό, είτε σε άλλα νομίσματα, καθώς θεωρούν πως το μονοπώλιο του δολαρίου είναι πολιτικό προνόμιο των ΗΠΑ και δεν απηχεί τους πραγματικούς συσχετισμούς στην παγκόσμια οικονομία.
Φυσικά το ζήτημα είναι πως μια τέτοια αντικατάσταση όχι μόνο θα μπορούσε να κλονίσει την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία, αλλά προϋποθέτει έναν ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στους παγκόσμιους ανταγωνιστές, προϋποθέσεις που όχι μόνο δεν ισχύουν, αλλά αντίθετα το παγκόσμιο σύστημα μάλλον εισέρχεται σε φάση όξυνσης αυτών των ανταγωνισμών.