To 2007, η Zaha Hadid παρουσίασε τα σχέδια για τον «πύργο του Νείλου», έναν ουρανοξύστη 70 ορόφων που προοριζόταν να γίνει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής.
Με μια εντυπωσιακή δομή, το κτίριο θα ήταν ορόσημο για το Κάιρο και το σχέδιο προέβλεπε την ανάπτυξή του στις όχθες του Νείλου προσφέροντας θέα προς τις διάσημες πυραμίδες της χώρας.
Όμως το πρότζεκτ μπήκε στο συρτάρι σύντομα μετά από την κρίση και τις πολιτικές αναταραχές που έφεραν σαρωτικές εξελίξεις στη χώρα.
Σήμερα, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη παρουσίαση από την Hadid, ο «πύργος του Νείλου» έρχεται πάλι στο προσκήνιο από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Το Forbes μεταδίδει πως η κυβέρνηση Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι συνεργάζεται στενά με τους μηχανικούς του έργου ενώ οι επενδυτές από ολόκληρη την Ευρώπη πιστεύεται ότι ενδιαφέρονται για το σχέδιο και ελπίζουν σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Ο ουρανοξύστης φέρεται να θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στην αλλαγή σελίδας για την Αίγυπτο και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να γίνει το σύμβολο ανάπτυξης της χώρας.
Οι κατασκευαστές ελπίζουν να φέρουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα με έργα κατασκευής σε ύψος περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο πύργος του Νείλου, που έχει προϋπολογισμό ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων,περιλαμβάνει 36 ορόφους πολυτελών διαμερισμάτων, καζίνο, spa, νυχτερινό κέντρο, καταστήματα και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων που θα εκτείνονται στους υπόλοιπους ορόφους.
Στους 36 κορυφαίους ορόφους του κτιρίου θα υπάρχουν τα πολυτελή διαμερίσματα, ενώ ένα ξενοδοχείο 230 δωματίων θα βρίσκεται στο μέσο του κτιρίου.
Η ριζική ανανέωση της περιοχής μεταξύ του κέντρου και του ποταμού Νείλου έχει ως στόχο να προσελκύσει την επένδυση πίσω στην καρδιά του Καΐρου.
Τις τελευταίες δεκαετίες, πολυτελείς κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει σε οικισμούς στα περίχωρα της πόλης. Καθώς ο πλούτος έχει μετατοπιστεί προς τα έξω, οι μεσαίοι και χαμηλού εισοδήματος ενοικιαστές παρέμειναν στην καρδιά του Καΐρου. Ωστόσο, καθώς προτείνονται νέοι χώροι πολυτελείας, οι σημερινοί κάτοικοι είτε θα απομακρυνθούν είτε θα αναγκαστούν μόνοι τους να φύγουν από την περιοχή.
Απέναντι από τον Πύργο του Νείλου, βρίσκεται μια περιοχή που κατοικείται από χαμηλού εισοδήματος πολίτες και ονομάζεται τρίγωνο Maspero, την οποία η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει εδώ και χρόνια να ανακατασκευάσει.
Αυτή την άνοιξη, η κυβέρνηση κατεδάφισε πολλές κατοικίες το τρίγωνο Maspero για να δημιουργήσει ένα χώρο αναβαθμισμένης ανάπτυξης που σχεδιάστηκε από τη βρετανική εταιρεία Foster + Partners.
Ωστόσο το σχέδιο επικρίνεται για τον αποκλεισμό τόσο της κοινότητας όσο και της κληρονομιάς της γειτονιάς. Περίπου 4.300 οικογένειες έλαβαν αποζημίωσης και απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
σχόλια