Σχεδόν μισόν αιώνα μετά την προβολή της ταινίας «Τα σαγόνια του Καρχαρία» που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε το τεράστιο ψάρι, ο σκηνοθέτης της δηλώνει δημοσίως μετανιωμένος για τον τρόπο που χειραγώγησε το κοινό σε βάρος των καρχαριών.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παραδέχτηκε πως ίσως το βραβευμένο με Όσκαρ θρίλερ του 1975 δυσφήμισε τα θαλάσσια πλάσματα προκαλώντας ή επιτείνοντας τον τρόμο γι'αυτά. Δήλωσε δε «πραγματικά μετανιωμένος» για την όποια επίδραση είχε ο ίδιος και η ταινία στη ραγδαία συρρίκνωση του παγκόσμιου πληθυσμού καρχαριών.
«Ειλικρινά και μέχρι σήμερα μετανιώνω για τον αποδεκατισμό του πληθυσμού καρχαριών λόγω του βιβλίου και της ταινίας. Πραγματικά μετανιώνω» ανέφερε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης στην εκπομπή Desert Island Discs που μεταδίδεται σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.
Ερωτηθείς από την παρουσιάστρια Λόρεν Λαβέρν πώς θα ένιωθε αν ο ίδιος ήταν περικυκλωμένος από καρχαρίες, στο φανταστικό ερημονήσι που είχε στηθεί για το σκηνικό της ταινίας, ο ίδιος παραδέχτηκε πως «είναι ένα πράγμα που ακόμα φοβάμαι. Να μη με φάνε οι καρχαρίες».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο 75χρονος Σπίλμπεργκ σημειώνει πως οι σκηνοθέτες «δεν πρέπει να χειραγωγούν το κοινό εκμεταλλευόμενοι το θυμικό τους», παραδεχόμενος πως γι'αυτό νιώθει ενοχές. «Το έκανα αυτό μερικές φορές στο Πνεύμα του Κακού και οπωσδήποτε στα Σαγόνια του Καρχαρία. Ναι το παραδέχομαι».
Από τις αρχές του 1970, ο παγκόσμιος πληθυσμός των καρχαριών των ωκεανών και των σαλαχιών έχει μειωθεί κατά 71% λόγω υπεραλιείας, όπως καταδεικνύει διεθνής έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature πέρυσι.
Το φιλμ εκμεταλλεύεται ένα προϋπάρχον αίσθημα τρόμου, «είνα9ι ένας ορμέμφυτος φόβος που έχουμε για το άγνωστο. Η θάλασσα, το θαλάσσιο περιβάλλον παραμένει άγνωστο» εκτιμά ο Πολ Κοξ, διευθυντής της οργάνωσης Shark Trust που μελετά και προστατεύει τους πληθυσμούς καρχαριών και σαλαχιών.
Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θετική επίδραση των σχολίων του Σπίλμπεργκ, λέγοντας πως «για κάποιον με τη δική του φήμη, το ότι μιλά για την πρόκληση τού πώς να παρουσιάζονται θετικά οι καρχαρίες, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο».
Με πληροφορίες από Guardian