Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι μετά το τέλος του πολέμου θα συζητηθεί το θέμα της νομιμοποίησης των γάμων ομόφυλων ζευγαριών στην Ουκρανία.
Το σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει τον γάμο ως την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, μια αναφορά που ζητούσε τη νομιμοποίηση της ισότητας του γάμου στην Ουκρανία συγκέντρωσε περισσότερες από 28.000 υπογραφές, περνώντας το όριο των 25.000 που απαιτείται για να εξεταστεί το θέμα από τον πρόεδρο.
Σε απάντησή του ο Ζελένσκι εξήγησε ότι είναι αδύνατο να νομιμοποιηθούν οι γάμοι ομοφυλόφιλων όσο η χώρα παραμένει σε πόλεμο, επειδή μία τέτοια κίνηση απαιτεί συνταγματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό (Denys) Shmyhal να ασχοληθεί με το θέμα που τέθηκε ως ερώτημα ηλεκτρονικά και να με ενημερώσει για τις σχετικές αποφάσεις».
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές όσο ο πόλεμος με τη Ρωσία ήταν σε εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 157 του Συντάγματος της Ουκρανίας: «Σε συνθήκες πολέμου ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να αλλάξει».
Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ζητούν να ληφθούν εν τω μεταξύ υπόψη τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ζευγαριών, ειδικά καθώς χωρίς την αναγνώρισή τους, οι σύντροφοι στρατιωτών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που έχουν πεθάνει πολεμώντας τη ρωσική εισβολή δεν μπορούν να πάρουν τις σορούς των αγαπημένων τους προκειμένου να τους θάψουν.
Το Kyiv Pride ανέφερε σε δήλωσή του ότι «Το Ινστιτούτο Συμφώνων Συμβίωσης είναι η καλύτερη εναλλακτική στην παρούσα κατάσταση και η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του προέδρου, μάς έδωσε ένα θετικό μήνυμα ότι η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων είναι τώρα μόνο θέμα χρόνου!».
Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνησή του «επεξεργάστηκε λύσεις σχετικά με τη νομιμοποίηση των συμφώνων στην Ουκρανία ως μέρος των εργασιών για τη δημιουργία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Η έκκληση για νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων στη χώρα έχει ενισχυθεί από τον πόλεμο, λόγω του αριθμού των ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτών που υπηρετούν στον στρατό και της μεγαλύτερης νομικής προστασίας που έχουν οι παντρεμένοι πολίτες.
«Ο Οικογενειακός Κώδικας της Ουκρανίας ορίζει ότι η οικογένεια είναι η κύρια μονάδα της κοινωνίας. Μια οικογένεια αποτελείται από άτομα που ζουν μαζί, συνδέονται με κοινή ζωή, έχουν αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις.
»Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, ο γάμος βασίζεται στην ελεύθερη συναίνεση μιας γυναίκας και ενός άνδρα (άρθρο 51)», έγραψε ο Ζελένσκι στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας.
«Το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης (άρθρο 157 του Συντάγματος της Ουκρανίας)», εξήγησε.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε ότι θα συνεργαστεί με τους υπουργούς του για να «διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» όλων των Ουκρανών.
«Στον σύγχρονο κόσμο, το επίπεδο της δημοκρατικής κοινωνίας υπολογίζεται, μεταξύ άλλων, μέσω της κρατικής πολιτικής που αποσκοπεί στη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Κάθε πολίτης είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας των πολιτών, δικαιούται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι απέναντι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους».
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τα 28.000 και πλέον άτομα που υπέγραψαν την αναφορά για την «ενεργή πολιτική τους θέση».
Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, ο Πρόεδρος πρέπει να επανεξετάσει τις αναφορές.
Τον Ιούνιο, ο ΟΗΕ αναγνώρισε την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ως ομάδα που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον πόλεμο και είπε ότι οι πρόσφυγες αυτής της κοινωνικής ομάδας «διατρέχουν συχνά αυξημένο κίνδυνο αποκλεισμού, εκμετάλλευσης, βίας και κακοποίησης και αντιμετωπίζουν ξεχωριστούς κινδύνους που χρήσουν προστασίας».
Η Ουκρανία νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά οι αντι-ΛΟΑΤΚΙ συμπεριφορές και οι νόμοι παραμένουν σε ισχύ στη χώρα.
Οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύονται, αλλά δεν υπάρχει νομική αναγνώριση των σχέσεων του ίδιου φύλου και τα ομόφυλα ζευγάρια απαγορεύεται να υιοθετούν παιδιά ενώ δεν προστατεύονται από τους νόμους για τα εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με την ILGA-Europe.
Ο οργανισμός κατατάσσει την Ουκρανία στην 39η θέση από 49 συνολικά ευρωπαϊκά έθνη για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Με πληροφορίες του CNN/PinkNews