Οι ΗΠΑ απείλησαν να αποκόψουν την Ουκρανία από το Starllink αν δεν συμφωνήσει για τα ορυκτά

Οι ΗΠΑ απείλησαν να αποκόψουν την Ουκρανία από το Starllink αν δεν συμφωνήσει για τα ορυκτά Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές που πιέζουν το Κίεβο για την εκμετάλλευση των ορυκτών της Ουκρανίας, έχουν βάλει στο τραπέζι την πιθανότητα να κόψουν την πρόσβαση της χώρας στο δορυφορικό διαδικτυακό σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η πρόσβαση της Ουκρανίας στο δορυφορικό σύστημα Starlink, που ανήκει στην SpaceX, μπήκε στις συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ για τα ορυκτά, ανέφεραν οι πηγές.

Το Starlink παρέχει ζωτικής σημασίας σύνδεση στο Διαδίκτυο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία και τον στρατό της.

Το θέμα τέθηκε ξανά την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, και του Ζελένσκι, είπε μια από τις πηγές, η οποία ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ουκρανία απειλήθηκε ότι θα της αποκοπεί η πρόσβαση στο στην υπηρεσία αν δεν καταλήξει σε συμφωνία για τα ορυκτά, είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. «Το Starlink είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των drones της Ουκρανίας, έναν βασικό πυλώνα της στρατιωτικής στρατηγικής της. Αν το χάσουν, θα ήταν τεράστια απώλεια» ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο Μασκ παρείχε χιλιάδες τερματικά Starlink στην Ουκρανία για να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες επικοινωνιών που καταστράφηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, στη συνέχεια ο δισεκατομμυριούχος ανέστειλε τουλάχιστον μία φορά την πρόσβαση στο σύστημα το φθινόπωρο του 2022, καθώς έγινε πιο σκεπτικός αναφορικά με τη διαχείριση του πολέμου από την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι έχει απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για εκμετάλλευση των πλούσιων ορυκτών της, που φτάνει σε αξία τα 500 δισ. δολάρια, ως αποπληρωμή της Ουκρανίας προς την Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική βοήθεια που της έχει προσφέρει ως τώρα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας εργάζονται για μια συμφωνία και ο Τραμπ είπε πως αναμένει ότι αυτή θα υπογραφεί σύντομα.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM