Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρει χρηματικές αμοιβές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών ανώτατων στελεχών του PKK
Η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν» διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους επί σχεδόν 35 χρόνια.
Η κίνηση εντάσσεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκαταστήσει τη σχέση της με την Άγκυρα. Το κλίμα παρέμενε τεταμένο στη σχέση των δύο συμμάχων στο NATO για καιρό, αλλά η ένταση άρχισε να αποκλιμακώνεται αισθητά μετά την απελευθέρωση του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον τον περασμένο μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο χώρες ήραν αμοιβαία τις κυρώσεις που επέβαλαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχος η μία της άλλης τον Αύγουστο εξαιτίας της υπόθεσης Μπράνσον. Αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία εξαιρέθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις στο πετρέλαιο του Ιράν που τέθηκαν ξανά σε ισχύ.
Την περασμένη εβδομάδα, στρατεύματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας άρχισαν κοινές περιπολίες στη Μάνμπιτζ της Συρίας, που οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να εκκαθαριστεί από τους κούρδους αντάρτες. Η Άγκυρα διαμαρτυρόταν διότι κατ' αυτήν η Ουάσινγκτον καθυστερούσε την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε με δελτίο Τύπου στο οποίο χαρακτηρίζει θετική την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμένει να την ακολουθήσουν χειροπιαστά μέτρα στη Συρία και στο Ιράκ όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του PKK και τις παραφυάδες του.
Η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει τον συριακό βραχίονα του PKK. Η οργάνωση αυτή υπήρξε η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την καταβολή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες «που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό» του Μουράτ Καραγιλάν, έως και 4 εκατομμυρίων στην περίπτωση του Τζεμίλ Μπαγίκ και 3 εκατομμυρίων σε αυτήν του Ντουράν Καλκάν.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έπειτα από μια επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.
Τα τρία αυτά στελέχη του PKK συγκαταλέγονται εξάλλου στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Ο Καραγιλάν και ο Μπαγίκ θεωρούνται οι de facto ηγέτες του PKK μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις τουρκικές αρχές το 1999. Ο Οτζαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ένα νησάκι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Κατά ειδικούς, οι Καραγιλάν και Μπαγίκ πιθανόν βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK έχει επιχειρησιακές βάσεις μετόπισθεν, άλλοι όμως θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να περνούν μερικές φορές στο Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk ότι οι ΗΠΑ «λένε ότι κάνουν διάκριση ανάμεσα στις YPG και το PKK, αλλά δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν με αυτό. Αυτή είναι μια κίνηση που γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.
Αν την ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, θα την αντιμετωπίσουμε θετικά, αλλά εάν (...) πρόκειται για μια προσπάθεια συγκάλυψης της συνέχισης της σχέσης (τους) με τις YPG, αυτό θα αποκαλυφθεί μέσα σε λίγες μέρες».
Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984. Η σύρραξη αναζωπυρώθηκε το 2015, μετά την κατάρρευση μιας κατάπαυσης του πυρός.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια