Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η Alla Melnychuk και οι γείτονές της στο Ιρπίν της Ουκρανίας δίνουν μάχη για να συλλέξουν ό,τι μπορούν για να αντέξουν στις πολικές θερμοκρασίες.
Η πολυκατοικία της έχει χτυπηθεί με ιδιαίτερη βαναυσότητα, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει τα περισσότερα τζάμια, η οροφή έχει γκρεμιστεί και τα φρεάτια αποχέτευσης έχουν καεί. Δεν έχουν ούτε νερό. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου προκάλεσαν ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Η ίδια, ο σύζυγος και η γάτα τους έχουν μεταφερθεί, προσωρινά στο Κίεβο, αλλά επιμένει πως θα επιστρέψει την πόλη της για να περάσει εκεί τον χειμώνα. «Έχουμε αργήσει, ξαναχτίζουμε σιγά σιγά, έχουμε αγοράσει ξύλα και τοποθετούμε τη στέγη, αλλά δεν εξετάζω καν το ενδεχόμενο να μην το τελειώσουμε πριν από τον χειμώνα» είπε στο CNN.
Καθώς το κρύο κάνει τις πρώτες του «εμφανίσεις» οι Ουκρανοί που παραμένουν στα σπίτια τους επιχειρούν να προετοιμαστούν για τον χειμώνα. Σπεύδουν να κάνουν επισκευές αλλά και να στοκάρουν αρκετά καύσιμα για να έχουν θέρμανση. Υπολογίζεται πως 800.000 σπίτια έχουν υποστεί καταστροφές από την αρχή του πολέμου και είναι χιλιάδες όσοι έχουν μείνει άστεγοι.
Για να μπορέσει ο κρατικός μηχανισμός να ανταπεξέλθει στα δύσκολα, ο ουκρανικός οργανισμός ενέργειας ανακοίνωσε «σοβαρές» και «πρωτοφανούς» έκτασης διακοπές ρεύματος στο Κίεβο για να αποφευχθεί ένα «πλήρες μπλακάουτ», καθώς η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 30%. Προέτρεψε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα «με φειδώ», ιδίως το πρωί και τη νύχτα, ενώ ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να σβήσουν τα φώτα έξω από τα γραφεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα.
Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να είναι σε πλήρη και συνεχή ετοιμότητα για τις διακοπές ρεύματος και να έχουν φορτισμένες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές.
Για να βοηθήσει τους πολίτες να θερμάνουν τα σπίτια τους, η ουκρανική κυβέρνηση εγκαινίασε ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα καυσόξυλων που τους διευκολύνει να βρουν τοπικούς προμηθευτές. Εικόνες ανθρώπων που προσπαθούν να ζεστάνουν τρόφιμα με κεριά κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Απειλητικές για τη ζωή διακοπές ρεύματος
Αξιωματούχος Υγείας από το Χάρκοβο δήλωσε στο αμερικανικό μέσο CNN ότι ο κίνδυνος ενός ξαφνικού μπλακ-άουτ βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό της και πασχίζει, μαζί με τους συναδέλφους της, να έχει το νοσοκομείο όπου εργάζεται επάρκεια πρώτων υλών.
«Μπορεί να χρειαστούν περίπου 15 έως 20 λεπτά από τη στιγμή που το ηλεκτρικό ρεύμα απενεργοποιήθηκε και πριν λειτουργήσει η γεννήτρια. Τι θα κάνουμε κατά τη διάρκεια των 15-20 λεπτών αν το παιδί δεν αναπνέει;» διερωτήθηκε.
Υπάρχουν κι άλλα θέματα που την απασχολούν. Οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνουν ότι η παροχή είναι απρόβλεπτη. «Ο εξοπλισμός με τον οποίο εργαζόμαστε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νεογνών και παιδιών επηρεάζεται ακόμη και από μικρές διακυμάνσεις της τάσης. Το χειρότερο είναι όταν η τάση στο δίκτυο αυξάνεται κρισιμότατα, διότι τότε ο εξοπλισμός μπορεί να μην λειτουργήσει. Σε περίπτωση πτώσης της τάσης, ο εξοπλισμός μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί» δήλωσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ο χειμώνας θα προσθέσει «σημαντικές προκλήσεις» στην ήδη δύσκολη ζωή στην Ουκρανία. «Πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία ζουν επισφαλώς, μετακινούμενοι από τόπο σε τόπο, ζώντας σε υποβαθμισμένες δομές ή χωρίς πρόσβαση σε θέρμανση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα, υποθερμία, πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή».
«Το σχέδιο του Πούτιν είναι προφανές: θέλει να κάνει αυτόν τον χειμώνα τον πιο κρύο και σκοτεινό στην ιστορία της Ουκρανίας» δήλωσε η Μελίντα Χάρινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Θα συνεχίσει να χτυπάει τα δίκτυα υποδομών, ώστε να βγάλει εκτός λειτουργίας το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις του με drone-καμικάζι έχουν στόχο να κάμψουν τη θέληση του ουκρανικού λαού και να προκαλέσουν πανικό» προσέθεσε.
Παράθυρο ευκαιρίας
Ενώ πολλοί Ουκρανοί φοβούνται το χειμώνα, στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο ψυχρός καιρός μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τον ουκρανικό στρατό.
«Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις μάχες στην Ουκρανία είναι ότι ιστορικά, ήταν εποχικές», δήλωσε στο CNN ο Τζορτζ Μπάρος, αναλυτής και επικεφαλής της ομάδας γεωχωρικών δεδομένων στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. «Συνήθως βλέπουμε μια εντατικοποίηση των μαχών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έτσι αναμένουμε μια γενική αύξηση του ρυθμού των μαχών αυτόν τον χειμώνα».
Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων μαχών διεξάγεται στην ανατολική Ουκρανία, σε εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις, έλη και βάλτους. Καθώς το έδαφος παγώνει, γίνεται πιο σκληρό, διευκολύνοντας τον ελιγμό βαρέων στρατιωτικών μηχανημάτων και τεθωρακισμένων.
«Η ώρα για την ουκρανική αντεπίθεση είναι τώρα σε εξέλιξη. Έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη. Και πιθανότατα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τον χειμώνα. Αναμένω ότι μέχρι να φτάσουμε στην άνοιξη, τότε είναι πιθανότατα που θα δούμε την επιχειρησιακή παύση» συμπλήρωσε.
Ένας άλλος λόγος για να εντείνει η Ουκρανία την αντεπίθεσή της είναι η κατάσταση του ρωσικού στρατού, ο οποίος έχει εξαντληθεί σημαντικά τους τελευταίους οκτώ μήνες.
«Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι τα νέα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν τρόφιμα ή κουβέρτες. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ο χειμώνας χτυπήσει πραγματικά» είπε η Χάρινγκ.
Με πληροφορίες από CNN