Οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία έχουν περισσότερα προσόντα απ' όσα χρειάζονται για τις θέσεις εργασίας

Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία: Με περισσότερα απ’ τα απαραίτητα προσόντα για θέσεις εργασίας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Με περισσότερα απ’ τα τυπικά προσόντα για μία θέση εργασίας είναι οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου της Νυρεμβέργης για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα (ΙΑΒ), περίπου το 18% των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία αφορά άτομα τα οποία μπορούν να εργαστούν. Το φθινόπωρο του 2022, όταν διενεργήθηκε η πρώτη έρευνα, το ποσοστό ήταν κατά μία μονάδα χαμηλότερο. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι έπειτα από παραμονή 12 μηνών στη Γερμανία, το ποσοστό απασχόλησης «αυξήθηκε σημαντικά, στο 28%».

Ανασταλτικός παράγοντας ωστόσο είναι η γλώσσα. Το 57% των Ουκρανών προσφύγων όμως, παρακολουθεί μαθήματα γλώσσας ή φοιτά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα διαφόρων βαθμίδων. Ακόμη όμως και οι εξειδικευμένοι Ουκρανοί που γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης. Το 68% κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ το 16% διαθέτει επαγγελματική κατάρτιση και οι μισοί από τους εργαζόμενους πρόσφυγες κατέχουν θέσεις για άτομα με λιγότερα τυπικά προσόντα. Μόνο το 39% των απασχολούμενων εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 36% με μερική απασχόληση, το 18% είναι «οριακά απασχολούμενο» και το 7% κατέχει θέση εκπαιδευόμενου.

Το εισόδημα των Ουκρανών προσφύγων

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα των Ουκρανών προσφύγων ανέρχεται σε 2500 ευρώ, κατά σχεδόν 1000 ευρώ κάτω από τον γερμανικό μέσο όρο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Παρά τα προσόντα τους, είναι τελικά πολλοί οι Ουκρανοί που δεν καταφέρνουν να βρουν ανάλογη θέση εργασίας και ζωτικής σημασίας θεωρείται η επαγγελματική εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο και η καλή γνώση της γερμανικής.

«Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων γλώσσας, αναμένεται ταχεία ενσωμάτωση», εξηγεί η επικεφαλής του ΙΑΒ, Γιούλια Κοζιάκοβα και επισημαίνει ότι εξαιρετικής σημασίας είναι και η φροντίδα των μικρών παιδιών, καθώς το 80% των Ουκρανών με δυνατότητα εργασίας είναι γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων μητέρες με μικρά παιδιά.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες σκοπεύουν να μείνουν στη Γερμανία

Όπως είχε αναδείξει παλαιότερη έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου για τις Οικονομικές Έρευνες ( DIW), το 44% των Ουκρανών που έφθασαν ως πρόσφυγες στη Γερμανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα τους, σκοπεύει να μείνει μακροπρόθεσμα. Μόνο το 2022 έφθασαν στη Γερμανία 1,1 εκατομμύριο Ουκρανοί, σχηματίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα μετά τους Τούρκους. Το 63% είναι γυναίκες και το 25% ανήλικοι.

Να σημειωθεί πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν υπόκεινται στη Γερμανία σε κανέναν περιορισμό σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εργασίας τους ούτε απαιτείται να περάσουν διαδικασία ασύλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM