Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε χθες για πρώτη φορά ψήφισμα με το οποίο προτρέπει τις κυβερνήσεις των χωρών, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες να μην πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσει απαγωγής. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για χρηματοδότηση των επόμενων δραστηριοτήτων και μελλοντικών ενεργειών τους, διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν λάβει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα. Ωστόσο, ερωτηθείς η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις εταιρείες που έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια προκειμένου να είναι σε θέση να διαπραγματεύονται την επιστροφή των απαχθέντων υπαλλήλων, είπε ότι το ψήφισμα αποτελεί «περισσότερο μια σύσταση» παρά απαίτηση. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ώστε να γίνεται απόρριψη της πληρωμής λύτρων», είπε, όπως γράφει το ΑΠΕ.
Η Αμερικανική πολιτική μη διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες είναι γνωστή, όμως το ψήφισμα του ΟΗΕ αντικατοπτρίζει τη "δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των απαγωγών που έχουν στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων από λύτρα, κάτι που αποτελεί την κύρια χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων", είπε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιλ Γκραντ.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ το σκεπτικό πίσω από το ψήφισμα αμφισβητείται από τις εξελίξεις σε πρόσφατες υποθέσεις απαγωγών, τα θύματα των οποίων απελευθερώθηκαν όταν καταβλήθηκαν τα λύτρα. Τέσσερις Γάλλοι, οι οποίοι είχαν απαχθεί από μαχητές της αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική και κρατούνταν όμηροι για τουλάχιστον 3 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθεροι τον Οκτώβριο με τη βοήθεια της νιγηριανής κυβέρνησης. Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να καταβάλουν τα λύτρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν ενάντια στη γαλλική πολιτική, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.
Ωστόσο, η εφημερίδα Le Monde αμφισβήτησε τις αναφορές αυτές, ισχυριζόμενη ότι Γάλλοι πράκτορες παρέδωσαν λύτρα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα που εστάλη στο Μαλί προκειμένου να φέρει πίσω τους άνδρες, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους απαγωγείς.
Τον Απρίλιο, τα έξι μέλη του πληρώματος ενός πλοίου –μεταξύ των οποίων και δύο Δανοί υπήκοοι- που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Σομαλούς πειρατές για τουλάχιστον 2 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθερα μετά την καταβολή λύτρων από μια δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας επέμεινε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.
σχόλια