Πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι πρόσφυγες και έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις εστίες τους εξαιτίας πολέμου, διώξεων και συγκρούσεων, σύμφωνα με μελέτη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Το νούμερο για το 2018 είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των σχεδόν 70 χρόνων λειτουργίας του οργανισμού και κατά 2,3 εκατομμύρια αυξημένο σε σχέση με το 2017. Επίσης, ο αριθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με μια εικοσαετία πριν.
«Αυτό που βλέπουμε σε αυτούς τους αριθμούς είναι ακόμα μια επιβεβαίωση για την αυξανόμενη ανάγκη για ασφάλεια την οποία χρειάζονται άνθρωποι που είναι θύματα πολέμων, συγκρούσεων και διώξεων», λέει ο Φιλίπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Αν και η γλώσσα που χρησιμοποιείται πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι διχαστική, την ίδια στιγμή είμαστε μάρτυρες αυξανόμενης γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, ειδικά από κοινότητες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό», λέει ο κ. Γκράντι.
Πάντως ο αριθμός των προσφύγων πιθανότατα να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς η κρίση στη Βενεζουέλα δεν έχει καταγραφεί πλήρως, αναφέρει η έρευνα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.
Η έρευνα του ΟΗΕ καταγράφει τρεις μεγάλες κατηγορίες. Πρώτον οι πρόσφυγες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμων ή διώξεων. Το 2018 ο αριθμός τους ήταν 25,9 εκατομμύρια.
Δεύτερον υπάρχουν περίπου 3,5 αιτούντες άσυλο. Πρόκειται για άτομα που ζουν μακριά από τη χώρα τους υπό διεθνή προστασία αλλά δεν τους έχει δοθεί ακόμα το καθεστώς του πρόσφυγα.
Η τρίτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους αλλά παραμένουν ακόμα εντός των συνόρων της χώρας τους. Συνολικά είναι 41,3 εκατ. άνθρωποι.
Μόνο 92.400 πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους το 2018. Η Συρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που έχουν γίνει πρόσφυγες, περίπου 6,7 εκατομμύρια. Σημειωτέων πως το 2009 ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν μακριά από τα σπίτια τους ήταν σχεδόν 30 εκατομμύρια λιγότεροι, δηλαδή 41,3 εκατομμύρια.
σχόλια