Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου και του Τούρκου προέδρου στο Σότσι ολοκληρώθηκαν μετά από συνομιλίες 2 ωρών και 45 λεπτών, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.
«Οι συνομιλίες στο Σότσι ολοκληρώθηκαν» ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Η συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν διήρκεσε περίπου 2 ώρες 45 λεπτά ενώ οι δύο ηγέτες δεν έκαναν καμία δήλωση στον Τύπο μετά το τέλος των συνομιλιών τους.
Την Τρίτη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν σχεδιάζουν να συζητήσουν «διάφορες πτυχές της ρωσοτουρκικής εταιρικής σχέσης στην πολιτική και το εμπόριο» και «να έχουν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και Νότιο Καύκασο».
«Τα βήματα που κάνουμε μαζί για τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας», δήλωσε ο Ερντογάν στον Πούτιν στην αρχή της συνάντησης, σύμφωνα με το Reuters.
Αξιωματούχοι από την Τουρκία διευκρίνισαν ότι ο Ερντογάν παροτρύνει τον Πούτιν να αναβιώσει την περσινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δυνάμεων στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.
Ο Πούτιν εξήγησε ότι ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να είναι δύσκολες κατά καιρούς, ωστόσο, η Συρία ήταν ένα θέμα στο οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εντοπίσουν ευκαιρίες συνεργασίας.
«Πιστεύω ιδιαίτερα ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας κάθε μέρα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης και στις πιθανές μελλοντικές πωλήσεις όπλων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μια κίνηση που θα προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ.
Το 2019, η Τουρκία αγόρασε αρκετά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά αμερικανικών κυρώσεων στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.
Ενώ η ηγεσία της Τουρκίας εξέφρασε ότι η χώρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να προμηθευτεί επιπλέον συστήματα από τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι οι επόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες κυρώσεις.
Την Κυριακή, ο Ερντογάν τάχθηκε κατά των περιορισμών στις αγορές όπλων της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι «Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει σε ό, τι είδους αμυντικά συστήματα αποκτούμε, από όποια χώρα και σε όποιο επίπεδο».
Με πληροφoρίες του TASS/Reuters