Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Αρτούρο Κοράλες υπέβαλε την παραίτησή του χθες, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της συμμετοχής εκατοντάδων αστυνομικών και αξιωματικών της αστυνομίας σε δολοφονίες σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.
Ο πρόεδρος Χουάν Ορλάνδο Ερνάντες «αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Αρτούρο Κοράλες», ο οποίος ήταν, πριν αναλάβει αυτόν τον θώκο, υπουργός Ασφαλείας και άρα πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας. Ο Κοράλες μπορεί εφεξής να αφιερώσει το χρόνο του σε «ιδιαίτερα καθήκοντα», τα οποία «έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια.
Η απροσδόκητη παραίτηση καταγράφηκε μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας El Heraldo, με βάση τις οποίες σε έκθεση του υπουργείου Ασφαλείας γίνεται η παραδοχή πως ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας ενέχονται στην δολοφονία του επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών της Ονδούρας, Χουλιάν Αριστίδες Γκονσάλες, τον Δεκέμβριο του 2009.
Η εφημερίδα αποκάλυψε επίσης την εμπλοκή ανδρών της αστυνομίας στις δολοφονίες του εισαγγελέα Ορλάντο Τσάβες, τον Απρίλιο του 2013, αλλά και του πρώην συμβούλου του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας Αλφρέντο Λανδαβέρδε, τον Δεκέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές ασφαλείας μεταξύ του 2009 και του 2014 συγκάλυψαν κάθε πληροφορία σχετικά με τις δολοφονίες αυτές. Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.
Ο Αρτούρο Κοράλες ήταν υπουργός Ασφάλειας την πρώτη χρονιά της θητείας του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, από την 27η Ιανουαρίου 2014 ως την 8η Ιανουαρίου 2015, πριν αναλάβει επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας. Το σκάνδαλο αυτό ώθησε τον πρόεδρο Ερνάντες να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα διάταγμα με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης στην αστυνομία, η οποία είχε αρχίσει μετά την αποκάλυψη, στα τέλη του 2011, πως πολλοί αστυνομικοί και αξιωματικοί της αστυνομίας συνεργάζονταν ή είχαν ενταχθεί σε συμμορίες που επιδίδονταν σε εμπορία ναρκωτικών, πληρωμένες δολοφονίες και ληστείες.
Από τα 12.000 μέλη της αστυνομίας στην Ονδούρα, οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.400 πρέπει να αποταχθούν, εξαιτίας της εμπλοκής τους στα κακουργήματα.
σχόλια