Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων τόσο για προσωπικές υποχρεώσεις, όσο και για επαγγελματικά καθήκοντα.
Πολύ συχνά, παρατηρείται, ότι οι εργαζόμενοι αφήνουν υποχρεώσεις για αργότερα, αναβάλλοντάς τες, είτε για να ασχοληθούν με άλλες υποχρεώσεις, είτε επειδή πιστεύουν ότι θα έχουν αρκετό χρόνο να τις ολοκληρώσουν. Εντούτοις
Ωστόσο, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του παραγόμενου έργου και την αντίληψη των συναδέλφων και προϊσταμένων για τον καθένα από τους αναβλητικούς. «Εργασίες που υποβάλλονται καθυστερημένα, συχνά αξιολογούνται πιο αυστηρά σε σχέση με εκείνες που παραδίδονται εντός των προθεσμιών» αναφέρει η μελέτη που δημοσίευσε ο Guardian.
Η έρευνα, διεξήχθη από τον καθηγητή, Sam Maglio και τον συνάδελφό του, David Fang. Το επιστημονικό δίδυμο, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι προϊστάμενοι και οι αρμόδιοι για την αξιολόγηση των εργαζομένων, θεωρούν τις εργασίες που υποβάλλονται καθυστερημένα, «εργασίες κατώτερης ποιότητας, ανεξάρτητα από την πραγματική ποιότητά τους».
Το πείραμα - Το πρώτο συμπέρασμα
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν διάφορα έργα, όπως διαφημιστικά φυλλάδια, καλλιτεχνικές δημιουργίες και επιχειρηματικές προτάσεις, αφού ενημερώθηκαν για το αν είχαν υποβληθεί νωρίς, στην ώρα τους ή με καθυστέρηση. Τα έργα που θεωρήθηκαν ότι υποβλήθηκαν καθυστερημένα βαθμολογήθηκαν σε σημαντικό βαθμό χαμηλότερα, παρουσιάζοντας μεγάλη απόκλιση από εκείνα που παραδόθηκαν έγκαιρα. Το αποτέλεσμα είναι η αρνητική επίδραση της καθυστέρησης στις αξιολογήσεις.
Το δεύτερο συμπέρασμα: Μπορεί να θεωρηθεί σημάδια χαμηλής αξιοπιστίας
Η έρευνα αποκάλυψε και κάτι ακόμη. Η υποβολή καθυστερημένων εργασιών δημιουργεί αρνητική εντύπωση για τον εργαζόμενο και επηρεάζει την εμπιστοσύνη και συνεργασία για το μέλλον. Οι αξιολογητές ανέφεραν ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αναθέσουν νέες ευθύνες σε κάποιον που συστηματικά παραδίδει καθυστερημένα, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί σημάδι χαμηλής αξιοπιστίας και επαγγελματισμού. Η «παραπλανητική αισιοδοξία», ή αλλιώς το «φαινόμενο της λανθασμένης εκτίμησης χρόνου», φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς, καθώς οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν το χρόνο και τις δυσκολίες ολοκλήρωσης μιας εργασίας.