Ουάσινγκτον σε Κίεβο: Παραδώστε το 50% του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ

Ουάσινγκτον σε Κίεβο: Παραδώστε το 50% του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΕΡΑ
0

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν στην Ουκρανία να σταματήσει να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ και να υπογράψει μια συμφωνία που παραδίδει το ήμισυ του ορυκτού πλούτου της χώρας στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μια αποτυχία να το πράξει θα ήταν απαράδεκτη.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε στο Fox News ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα πρέπει να «μετριάσει» τις επικρίσεις του προς τις ΗΠΑ και να δει «προσεκτικά» τη συμφωνία να δοθούν στην Ουάσινγκτον φυσικοί πόροι αξίας 500 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Γουόλτς δήλωσε ότι το Κίεβο έκανε λάθος να αντιδράσει στην προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, δεδομένων όλων όσων έχουν κάνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν σνομπάρει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑαποκλείοντάς τους από τις συνομιλίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη Ρωσία. Αυτό ήταν μια συνηθισμένη «διπλωματία μετακίνησης», είπε.

«Ορισμένες από τις ρητορικές που προέρχονται από το Κίεβο και οι προσβολές προς τον πρόεδρο Τραμπ ήταν απαράδεκτες», δήλωσε αργότερα ο Γουόλτς στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο Ζελένσκι, το γεγονός ότι δεν έχει έρθει στο τραπέζι, ότι δεν ήταν πρόθυμος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που του προσφέραμε» συνέχισε.

Την Τετάρτη (19/2), ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα» που αρνήθηκε να διεξάγει εκλογές και κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο Τραμπ ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης» του Κρεμλίνου και ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ να είναι «πιο ειλικρινής». Η ταχεία απόρριψη του Ζελένσκι από τις ΗΠΑ ως συμμάχου υπογραμμίστηκε όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ακύρωσε μια συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλουν ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, αλλά αποσύρθηκαν.

Αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον Κέλογκ. Η συζήτηση κάλυψε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, τον τρόπο επιστροφής των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και τις «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων στις ΗΠΑ για τη βοήθεια και τη διακομματική υποστήριξή τους, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για εμάς -και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο- να γίνεται αισθητή η αμερικανική δύναμη». 

Ο Κιθ Κέλογκ θεωρείται η πιο φιλοουκρανική φωνή στην ομάδα του Τραμπ, ωστόσο δεν συμμετείχε στη συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM