Δικαστήριο στην Ουγκάντα καταδίκασε σε έξι χρόνια φυλάκιση 24χρονο TikToker για προσβολή του προέδρου της χώρας και της οικογένειάς του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός άνδρας ανέβασε βίντεο στο TikTok μέσω του οποίου διαδίδει «παραπλανητικές και κακόβουλες πληροφορίες» για τον πρόεδρο Γιουέρι Μουσέβενι, την Πρώτη Κυρία Τζάνετ Μουσέβενι και τον γιο τους, που είναι επικεφαλής του στρατού.
Στο δικαστήριο ειπώθηκε, επίσης, πως ο 24χρονος κατηγορούμενος Έντουαρντ Αουέγουα είχε διαδώσει «προσβλητικές» πληροφορίες και υποστήριζε ότι θα υπάρξει αύξηση των φόρων επί της προεδρίας του Μουσέβενι. Ο 24χρονος παραδέχθηκε την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη.
Όμως, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως, αν και ο κατηγορούμενος ζήτησε έλεος από τους δικαστές, δεν φαινόταν μετανιωμένος για τις πράξεις του και οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο ήταν «πραγματικά χυδαίες». «Ο κατηγορούμενος αξίζει μια τιμωρία που θα του επιτρέψει να μάθει από το παρελθόν του, ώστε την επόμενη φορά να σεβαστεί το πρόσωπο του προέδρου, της Πρώτης Κυρίας και του γιου τους», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατά καιρούς καταγγείλει τις αρχές στην Ουγκάντα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης. Το 2022 ο 35χρονος βραβευμένος συγγραφέας Kakwenza Rukirabashaija κατηγορήθηκε για «προσβλητική επικοινωνία», επειδή έγραψε μη κολακευτικά σχόλια για τον πρόεδρο Μουσέβενι και τον γιο του στο Twitter.
O Rukirabashaija εγκατέλειψε την Ουγκάντα και πήγε στη Γερμανία, αφού έμεινε ένα μήνα στη φυλακή όπου όπως δήλωσε υπέστη βασανιστήρια. Τον Απρίλιο του 2020 ο συγγραφέας είχε συλληφθεί μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «The Greedy Barbarian» (Ο άπληστος βάρβαρος), για το οποίο οι Αρχές θεώρησαν πως αναφέρεται στον Μουσέβενι. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο συγγραφέας συνελήφθη και πάλι για το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Banana Republic: Where Writing is Treasonous» (Δημοκρατία της Μπανάνας: Εκεί όπου το γράψιμο θεωρείται προδοσία), στο οποίο περιέγραφε τα βασανιστήρια που πέρασε μετά την πρώτη σύλληψή του. Το 2021 του απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο «PEN Pinter Prize».
Η 50χρονη Στέλλα Νιάνζι, ακτιβίστρια, συγγραφέας και ποιήτρια, συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2017 για ποίημα που έγραψε, το οποίο ασκούσε κριτική στον 79χρονο πρόεδρο. Η Νιάνζι μετά την αποφυλάκισή της, τον Ιανουάριο του 2022 κατέφυγε στη Γερμανία μαζί με τα τρια παιδιά της.
Ο Γιουέρι Μουσέβενι είναι πρόεδρος στην Ουγκάντα από το 1986. Επανεξελέγη για 6η θητεία το 2021. Το 2022 υπέγραψε νόμο κατά της ομιλίας, σύμφωνα με τον οποίο τιμωρείται η «προσβλητική επικοινωνία». Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως ο σχετικός νόμος είχε στόχο την καταστολή της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο. Το περασμένο έτος το συνταγματικό δικαστήριο στην Ουγκάντα έκρινε πως το τμήμα του νόμου σχετικά με την «προσβλητική επικοινωνία» είναι αντισυνταγματικό.
Ο Μάικλ Αμπονέκα, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα, δήλωσε στο BBC πως ο 24χρονος TikToker καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών με βάση αυτόν τον νόμο, ο οποίος είναι ασαφής. Ο ίδιος, ανέφερε πως ο πρόεδρος Μουσέβενι και η οικογένεια του θα πρέπει να συνηθίσουν στην κριτική, εκτός αν θα συλλαμβάνουν κάθε πολίτη στην Ουγκάντα, επειδή ασκεί κριτική εναντίον τους.