Ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομία της Ουκρανίας ανοίγει με την ψήφιση ενός νέου νόμου, ο οποίος από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπει την αγορά και πώληση γεωργικών εκτάσεων για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες.
Κάποτε ονομάσθηκε το «καλάθι ψωμιού» της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα η Ουκρανία επιχειρεί να αξιοποιήσει την αγροτική της δύναμη, σε μία εποχή που όπως αναφέρει το bloomberg, ο κόσμος την έχει περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη φορά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ένας νέος νόμος που επιτρέπει την αγοραπωλησία αγροτικής γης για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δημιουργία μίας λειτουργικής αγοράς σημαίνει ότι ένα από τα πιο γόνιμα μέρη του πλανήτη κάνει το πρώτο βήμα για μία μεγαλύτερη και πιο αποδοτική αγροτική γη μέσω της αύξησης των επενδύσεων.
Η χώρα των 40 εκατ. κατοίκων είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός ηλιελαίου στον κόσμο, ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής καλαμποκιού και τροφοδοτεί με σιτηρά πολλές χώρες, από το Μαρόκο έως το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία. Όμως, η ποιότητα του αραβοσίτου είναι τρεις φορές κατώτερη από αυτή των ΗΠΑ και των σιτηρών κατά 25% κατώτερη από αυτή της Ε.Ε., όπως αναφέρει το Moneyreview.
Αυτό αποδίδεται στα κατάλοιπα της κομμουνιστικής εποχής. Η αγοραπωλησία αγροτικής γης ήταν απαγορευμένη στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης και απαγορεύθηκε ξανά το 2001, μία δεκαετία αφότου η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης θα μπορούσε να περιέλθει στα χέρια των πλουσίων και των ξένων.
«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, καθώς είναι σημαντική όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Oleg Nivievskyi, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου. «Ενώ για τους Ουκρανούς, αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα από εξαγωγές, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι επιπλέον φαγητό».
Από τον επόμενο μήνα, θα επιτρέπεται σε όλους να αγοράσουν οικόπεδα που εκτείνονται έως και 100 εκτάρια, και η πολιτική αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Προέδρου Volodymyr Zelenskiy για την αναζωογόνηση της οικονομικής καταστροφής. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 1,5 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου.
Με πληροφορίες από moneyreview και Bloomberg