Ουκρανία: Πάνω από 400 πτώματα έχουν βρεθεί γύρω από το Κίεβο -Παγκόσμια κατακραυγή για τους νεκρούς στην Μπούσα

Ουκρανία: Πάνω από 400 πτώματα έχουν βρεθεί γύρω από το Κίεβο -Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούσα Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ATEF SAFADI
0

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την ουκρανική Μπούσα, με σορούς αμάχων να βρίσκονται στους δρόμους, αποκαλύπτοντας τη φρίκη του πολέμου.

Οι ανταποκριτές του AFP αντίκρισαν τα πτώματα τουλάχιστον 22 ανθρώπων, που έφεραν πολιτικά ρούχα, σκορπισμένα σε έναν δρόμο της Μπούσα. Το ένα ήταν πεσμένο δίπλα σε ένα ποδήλατο, άλλα είχαν πλάι τους τσάντες με εφόδια. Ένα από τα πτώματα είχε τα χέρια δεμένα, ένα άλλο είχε καλυφθεί με μια κουβέρτα. Δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου των ανθρώπων αυτών, όμως τουλάχιστον δύο έφεραν μεγάλα τραύματα στο κεφάλι.

Το δέρμα του προσώπου τους είχε κερένια όψη, κάτι που υποδήλωνε ότι τα πτώματα βρίσκονταν στον δρόμο για πολλές ημέρες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπούσα, Ανατόλι Φεντόρουκ, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν «με μια σφαίρα στο σβέρκο» από τους Ρώσους στρατιώτες.

Ουκρανία: Πάνω από 400 πτώματα έχουν βρεθεί γύρω από το Κίεβο -Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούσα Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ATEF SAFADI

Ουκρανή εισαγγελέας: Βρέθηκαν 410 πτώματα σε πόλεις κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανοί εισαγγελείς, που ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί 410 πτώματα σε πόλεις κοντά στο Κίεβο. «410 πτώματα νεκρών αμάχων απομακρύνθηκαν από τα απελευθερωμένα εδάφη» γύρω από την πρωτεύουσα και οι ιατροδικαστές «εξέτασαν ήδη τα 140», είπε η εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σε μια εκπομπή που αναμεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας.

Η Βενεντίκτοβα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πτώματα που δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.

Μόνο στην Μπούσα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πήγε σήμερα στην Μπούσα, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν», είπε.

Ζελένσκι: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούσα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο διάγγελμά του είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό. Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να πάνε στην Μπούσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις «δολοφονίες» και τα «βασανιστήρια» πολιτών στην Μπούσα. «Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους. Αυτού του είδους οι εντολές (…) Και έχουν από κοινού την ευθύνη. Για αυτούς τους φόνους, τα βασανιστήρια, για τα χέρια που κόπηκαν από τα εκρηκτικά (…) για τις σφαίρες που ρίχτηκαν στον σβέρκο», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας αρχικά στα ουκρανικά και κατόπιν στα ρωσικά, στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Ουκρανία: Πάνω από 400 πτώματα έχουν βρεθεί γύρω από το Κίεβο -Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούσα Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ATEF SAFADI

Πρόσθεσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ρωσικά «εγκλήματα» στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο «να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που προκάλεσαν ή συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», εξήγησε.

«Είναι καιρός να κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη», πρόσθεσε.

«Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άμαχοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν (…) Ακόμη και τα πτώματα ναρκοθετήθηκαν!» ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούσα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; (…) Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε κατόπιν απευθείας στις «Ρωσίδες μητέρες» που, όπως είπε, ανάθρεψαν «άρπαγες», «δήμιους» που «στερούνται κάθε ανθρώπινου στοιχείου» και «σκοτώνουν σκοπίμως και με χαρά».

Ουκρανία: Πάνω από 400 πτώματα έχουν βρεθεί γύρω από το Κίεβο -Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούσα Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ATEF SAFADI

Παγκόσμια κατακραυγή για τους νεκρούς στη Μπούσα

Οι εικόνες και οι πληροφορίες που φτάνουν από την Μπούσα προκάλεσαν οργή διεθνώς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Είναι «γροθιά στο στομάχι», σχολίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και άλλες χώρες ζήτησαν τη διενέργεια «έρευνας για εγκλήματα πολέμου» ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία και μη κυβερνητικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες αποδείξεις για να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια. Πρόσθεσε ότι «αναμένονται περισσότερες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και βοήθεια για την Ουκρανία από την ΕΕ.

Νέες κυρώσεις προανήγγειλε επίσης ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς. «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. «Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πιο αναλυτικά, υπογράμμισε: «Οι εικόνες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην πόλη Μπούσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».

Διαψεύδει η Ρωσία

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούσα, κοντά στο Κίεβο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Viv Anderson: Το ιστορικό ντεμπούτο του πρώτου μαύρου παίκτη της Αγγλίας και η ανεξίτηλη μάχη του με τον ρατσισμό

Διεθνή / Viv Anderson: Πώς νίκησε τον ρατσισμό ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία - Του πετούσαν μπανάνες από τις κερκίδες

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός εκείνη την εποχή», λέει στο CNN Sport - Το ποδόσφαιρο «έχει ακόμη πολλά να μάθει» για τη διαφορετικότητα και την ανοχή, λέει ο ίδιος
LIFO NEWSROOM
Diddy: «Ο γιος μου δεν είναι το τέρας που παρουσιάζεται, έκανε λάθη όπως όλοι μας», λέει η μητέρα του

Διεθνή / Diddy: «Ο γιος μου δεν είναι το τέρας που παρουσιάζουν, έκανε λάθη όπως όλοι μας», λέει η μητέρα του

«Κρίνεται για μια αφήγηση που προέκυψε από ψέματα» δήλωσε η Τζανίς Κομπς για τις κατηγορίες βιασμού, ασέλγειας σε ανήλικα και sex trafficking που αντιμετωπίζει ο ράπερ
LIFO NEWSROOM