Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να εκτοξεύσει πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στην επικράτεια της Ρωσίας.
Θεωρείται πιθανό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά των ΗΠΑ με την άδεια προς την Ουκρανία, δίνοντας άδεια ώστε οι πύραυλοι Storm Shadow να μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Οι χώρες της Δύσης έχουν πλέον δωρίσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ποιος έχει παράσχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία;
Οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη πηγή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων, εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας. Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και τέλους Αυγούστου 2024, έδωσε 61,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη γερμανική δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου του Κιέλου. Η Γερμανία έχει δώσει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, το Ηνωμένο Βασίλειο 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια, η Δανία 7 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ολλανδία 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο του Κιέλου προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική πτώση» της βοήθειας προς την Ουκρανία το 2025, υποδηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Η Γερμανία αναμένεται να μειώσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία το 2025 περίπου κατά το ήμισυ.
Τι όπλα έχουν δώσει οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία;
Πύραυλοι και πυροβολικό στην Ουκρανία
Τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς πυροβολικό και κατευθυνόμενους πυραύλους, για να αποτρέψουν την προέλαση των εχθρικών δυνάμεων και να επιτεθούν σε αποθήκες ανεφοδιασμού και κέντρα διοίκησης. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυραύλους ATACMS κατασκευής ΗΠΑ εναντίον των ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας. Αυτοί οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 300 χιλιόμετρα. Δεν είχε επιτραπεί να τους πυροδοτήσει στο ρωσικό έδαφος, από φόβο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν άρει την απαγόρευση, επιτρέποντας τη χρήση του ATACMS για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος που κατέχει στη ρωσική περιοχή Κουρσκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow ή Scalp, οι οποίοι έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χλμ.. Και οι δύο χώρες έχουν απαγορεύσει στις ουκρανικές δυνάμεις να τους πυροβολούν στη Ρωσία, αν και η Ουκρανία έχει επίσης ζητήσει από καιρό να της επιτραπεί να το κάνει.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας της έχουν επίσης στείλει περισσότερα από 80 συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου. Αυτά περιλαμβάνουν το σύστημα Himars από τις ΗΠΑ και το πυραυλικό σύστημα M270 από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Ινστιτούτο του Κιέλου λέει ότι έχουν αποσταλεί επίσης περισσότερα από 500 πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του τύπου M777 από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ρωσία έχει ένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης επειδή η προμήθεια βλημάτων πυροβολικού ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Royal United Services Institute (RUSI).
Μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία
Στα τέλη Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της παρέλαβε την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δύση. Είπε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα. Οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, έχουν δεσμευτεί να δώσουν στην Ουκρανία 65 ή περισσότερα από τα αμερικανικά αεροπλάνα, τα οποία σχεδίαζαν να αποσύρουν από τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Τον Αύγουστο του 2023, οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια για αποστολή F-16 στην Ουκρανία. Από τότε, τα δυτικά έθνη εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να τους πετούν.
Ο Phillips O'Brien, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews λέει: «Η Ουκρανία θα χρησιμοποιεί τα F-16 κυρίως για άμυνα έναντι αεροπορικών επιθέσεων». Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στις ΗΠΑ λέει ότι θα μπορούσαν τελικά να τους δοθούν επιπλέον ρόλοι, όπως επίθεση σε ρωσικά συστήματα αεράμυνας, κέντρα διοίκησης και αποθήκες ανεφοδιασμού και εμπλοκή ρωσικών αεροσκαφών στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Συστήματα αεράμυνας
Για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στις πόλεις και τις υποδομές της Ουκρανίας, τα δυτικά έθνη της έχουν στείλει διάφορους τύπους συστημάτων αεράμυνας. Αυτά κυμαίνονται από το αντιαεροπορικό όπλο μικρού βεληνεκούς του Ηνωμένου Βασιλείου, Starstreak, έως το πυραυλικό σύστημα Patriot.
Η λειτουργία των Patriot είναι ακριβή - ένας πύραυλος κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν επίσης παράσχει το NASAMS (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος) για την αεράμυνα, και η Γερμανία έχει προσφέρει το Iris-T.
Πολεμοφόδια
Τον Ιούλιο του 2023, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν προμηθεύσει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τις αμυντικές θέσεις. Αυτά τα όπλα, που παραδίδονται ως επί το πλείστον σε οβίδες πυροβολικού, διασκορπίζουν πολλαπλές βόμβες και απαγορεύονται από περισσότερες από 100 χώρες λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους.
Τανκ
Στις αρχές του 2023, τα δυτικά έθνη συμφώνησαν να στείλουν τανκς στην Ουκρανία. Ελπιζόταν ότι θα επέτρεπαν στις δυνάμεις της να παραβιάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές σε μια αντεπίθεση. Το ΗΒ παρείχε 14 Challenger 2.
Οι χώρες της Ευρώπης έχουν στείλει περισσότερα από 200 άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2 γερμανικής κατασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου.
Οι ΗΠΑ έστειλαν 31 άρματα μάχης M1 Abrams, τα οποία πιστεύεται ότι είναι τα πιο προηγμένα στον κόσμο.
Αντιαρματικά όπλα
Οι δυτικές χώρες απάντησαν για πρώτη φορά στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 προμηθεύοντας την Ουκρανία με αμυντικά όπλα για να αντιμετωπίσουν τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του εχθρού.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσαν χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και Nlaw. Αυτά θεωρήθηκαν κρίσιμα για να σταματήσει η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο.
Drone
Τα drone έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, για επιτήρηση, στόχευση, εκτόξευση πυραύλων και ως όπλα «καμικάζι». Η Τουρκία προμήθευε drone Bayraktar TB2 με πυραύλους στην αρχή της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ παρείχαν drone καμικάζι "Switchblade" και αρκετές χώρες έχουν στείλει drone εμπορικής επιτήρησης, όπως το κινεζικής κατασκευής DJI Mavic 3.
Τον Φεβρουάριο του 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό χωρών που προμηθεύουν στην Ουκρανία χιλιάδες drone «πρώτου προσώπου», για παρατήρηση και εντοπισμό στόχων.