Σε μία νέα φάση μπαίνει πλέον η απόφαση της Γερμανίας για αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία.
Πάνω από εξήντα Ουκρανοί στρατιώτες, εμπειρογνώμονες και μεταφραστές έφθασαν ήδη υπό άκρα μυστικότητα στη Σχολή Πυροβολικού του Γερμανικού Στρατού στο Ίνταρ Όμπερσταϊν στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου για να εκπαιδευτούν στα γερμανικά τεθωρακισμένα, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα (PzH 2000).
Προκειμένου να ενισχυθεί η ουκρανική άμυνα έναντι της ρωσικής επίθεσης, Γερμανία και Ολλανδία στέλνουν συνολικά δώδεκα τεθωρακισμένα οβιδοβόλα, καθένα εκ των οποίων απαιτεί πέντε στρατιώτες ειδικά εκπαιδευμένους για τη λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών θα διαρκέσει περίπου 40 ημέρες.
«Μπορεί να αποτραπεί μια ρωσική νίκη»
Σύμφωνα με την Μπούντεσβερ ο συγκεκριμένος τύπου οβιδοβόλου μπορεί να πετύχει έως και 2000 στόχους σε εμβέλεια 30 χιλιομέτρων. Το δε πλήρωμα μπορεί να εκτοξεύσει ταυτόχρονα έως και έξι οβίδες, με τέτοιο τρόπο ώστε να πλήξουν ταυτόχρονα περισσότερους στόχους.
Ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για τα πλέον σύγχρονα οβιδοβόλα συστήματα στον κόσμο, με βασικό πλεονέκτημα την ακρίβεια και τη μεγάλη ακτίνα δράσης.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι με τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συστημάτων αναγνώρισης, ο ουκρανικός στρατός μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η παράδοση τεθωρακισμένων οβιδοβόλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να κρίνει την έκβαση του πολέμου, αποτρέποντας μια ρωσική νίκη. Αυτό άλλωστε διαμηνύει με κάθε ευκαιρία και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ότι «αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να κερδίσει ο Πούτιν».
«Σκιές» για τις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση
Υπάρχει όμως η εξής σκιά: η πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους μπορεί να συνιστά συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο.
Μια δεύτερη, τέλος, σκιά για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αφορά την ίδια τη Γερμανίδα υπ. Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στο στόχαστρο κριτικής με αφορμή πρόσφατο ταξίδι του γιου της με στρατιωτικό αερροσκάφος -αναφορές στον γερμανικό τύπο να κάνουν λόγο για περισσότερα αντίστοιχα ταξίδια στο παρελθόν, έναντι όμως αντιτίμου.
Μια υπόθεση με «εσάνς σκανδάλου», που ακόμη κι αν όλα έγιναν νομότυπα, φέρνει σε δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που έχει να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα ασφάλειας με φόντο την Ουκρανία.
Πηγή Deutsche Welle