Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ιρανού πρόεδρου Ραϊσί, εκφράζουν από το πρωί κορυφαίοι ηγέτες ανά τον κόσμο.
Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό πως το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε τόσο εκείνος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν, μαζί με άλλους επτά επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε από τα ραντάρ. Λίγες ώρες αργότερα τα συντρίμμια του βρέθηκαν και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Ραϊσί.
Στο Λίβανο κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, με τη Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της να εκφράζει τα συλλυπητήριά της. Με τη σειρά του και ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό του Ιράν διακηρύσσοντας την «αλληλεγγύη» του προς την Τεχεράνη, λόγω της στήριξής της από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του.
«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν πάντα σε ευημερία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Άσαντ.
Το μήνυμα της Χαμάς για τον θάνατο του Ραϊσί
Ημέρα πένθους είναι σήμερα για τη Χαμάς μετά την είδηση θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στήριξε τον παλαιστινιακό λαό στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύρραξης με το Ισραήλ.
«Αυτοί οι ηγέτες στήριξαν τον νόμιμο αγώνα του λαού μας ενάντια στην σιωνιστική οντότητα, παρείχαν πολύτιμη στήριξη προς την παλαιστινιακή αντίσταση και κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες αλληλεγγύης και στήριξης σε όλα τα φόρα και τους τομείς για τον λαό μας στην ακλόνητη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της Μάχης της Πλημμύρας του Αλ Άκσα (μια αναφορά στον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου). Κατέβαλαν επίσης σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν την σιωνιστική επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό μας λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.
Συλλυπητήριά από ΗΑΕ και Κατάρ για το θάνατο Ραϊσί
Τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Κατάρ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου. Μετά από χρόνια έντασης, τα ΗΑΕ ανανέωσαν τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη, δηλώνοντας πως είναι «αλληλέγγυοι με το Ιράν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.
«Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και των ατόμων που τους συνόδευαν έπειτα από τραγικό δυστύχημα», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Με ανάρτησή του στα social media και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, χαρακτήρισε την είδηση«θλιβερή» και εξέφρασε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».
Συλλυπητήριά για το θάνατο Ραϊσί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Άγκυρα
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως η χώρα του αισθάνεται «τον πόνο του φίλου και του αδερφού ιρανικού λαού», μετά την είδηση πως ο Ιρανός πρόεδρος είναι νεκρός.
«Δυστυχώς η είδηση που ήρθε από το Ιράν μας προκάλεσε βαθιά θλίψη. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το ατύχημα, ήμασταν σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες διάσωσης. Οι σχετικοί θεσμοί, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Άμυνάς μας και η αρχή (αντιμετώπισης) καταστροφών AFAD έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας για το θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφερε πως επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας. «Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί την Πατρίδα. Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», κατέληξε.