Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε σήμερα επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα, που είχε κλαπεί πριν από έναν αιώνα.
H διευθύντρια του πανεπιστημίου χαρακτήρισε την επιστροφή του κλεμμένου τεχνουργήματος ως «μεγαλειώδη περίσταση».
Το αγαλματίδιο, γνωστό ως «Okukur», είχε αποσπαστεί από τις αποικιοκρατικές βρετανικές δυνάμεις το 1897 και δοθεί ως δωρεά στο Κολέγιο του Ιησού από τον πατέρα ενός φοιτητή.
Σε μια τελετή με συμβολικό χαρακτήρα, μια αντιπροσωπεία Νιγηριανών παρέλαβε το ορειχάλκινο αγαλματίδιο, ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει με αφορμή μια φοιτητική διαδήλωση το 2016 - οπότε και οι υπεύθυνοι του κολεγίου αναγκάστηκαν, υπό το βάρος των διαμαρτυριών, να απομακρύνουν από την τραπεζαρία όπου βρισκόταν τον πετεινό.
Πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες γλυπτά, χαρακτικά και μπρούτζινα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν το 1897 από το βασίλειο του Μπενίν, μια περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στη νοτιοδυτική Νιγηρία. Το Κέιμπριτζ είναι ο πρώτος βρετανικός θεσμός που επιστρέφει ένα αντικείμενο το οποίο αποσπάστηκε παρανόμως κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου.
«Είμαι πραγματικά υπερήφανη που είμαστε ο πρώτος θεσμός ο οποίος υλοποιεί μέχρι τέλους αυτήν την ηθική αξίωση και επιστρέφει ένα μπρούτζινο του Μπενίν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του Κολεγίου του Ιησού Σονίτα Αλέινε.
Ερωτηθείσα αν θα «λείψει» από το Κολέγιο του Ιησού, η Αλέινε απάντησε: «Όχι, όχι. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανήκει στον λαό της Νιγηρίας».
Και άλλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί θεσμοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πολλά κλεμμένα αντικείμενα. Η Γαλλία θα επιστρέψει 26 έργα από τους βασιλικούς θησαυρούς της Δαχομέης που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στο Μουσείο Κε Μπρανλί στο Παρίσι.
Με πληροφορίες από BBC/AFP