Περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπέγραψαν επιστολή εκφράζοντας «εντεινόμενη ανησυχία» για την απάντηση της ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στις θεμελιώδεις αξίες και τον στόχο της προώθησης της ειρήνης.
Η επιστολή, που υπογράφεται από 211 άτομα με την προσωπική τους ιδιότητα ως πολίτες και απευθύνεται στους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, ξεκινά με την καταδίκη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου «με τον πιο έντονο τρόπο». Επικαλούμενη την απόφαση του Ιανουαρίου του διεθνούς δικαστηρίου που πρότεινε έναν αξιόπιστο κίνδυνο για τους Παλαιστινίους βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία , η επιστολή προειδοποιεί ότι η «συνεχιζόμενη απάθεια της ΕΕ για τα δεινά των Παλαιστινίων» κινδυνεύει να ομαλοποιήσει μια παγκόσμια τάξη όπου η καθαρή χρήση βίας, μάλλον από ένα σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, καθορίζει την κρατική ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία.
«Ακριβώς για να αποτραπεί μια τόσο ζοφερή παγκόσμια τάξη πραγμάτων που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησαν την Ευρώπη », αναφέρει η επιστολή. «Το να μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε αποτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος όπως οραματίζονται από αυτούς. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο όνομά μας».
Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian, γράφτηκε από μια μικρή ομάδα στελεχών, είπε ο Ζένο Μπενέτι, ένας από τους υπογράφοντες. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας που ήταν τόσο φωνητικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και που περιέγραφαν την Ευρώπη ως τον φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξαφνικά σιωπούσαν για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα», είπε. «Είναι σαν να μας ζητήθηκε ξαφνικά να κάνουμε τα στραβά μάτια στις αξίες μας και στις αξίες για τις οποίες υποτίθεται ότι δουλεύαμε. Και για εμάς, αυτό δεν ήταν αποδεκτό».
Οι υπεύθυνοι ήλπιζαν να φτάσουν τις 100 υπογραφές - ένας αριθμός που ξεπέρασε γρήγορα καθώς διαδόθηκε η είδηση της επιστολής. Μια εκδοχή της επιστολής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή δεν περιλαμβάνει τα ονόματα όσων υπέγραψαν καθώς τους υποσχέθηκαν εμπιστευτικότητα. Η επιστολή υπογραμμίζει τις πολλές ΜΚΟ που έχουν επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας: «Η αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτές τις ολοένα και πιο απελπισμένες εκκλήσεις έρχεται σε σαφή αντίφαση με τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ και τις οποίες υπερασπιζόμαστε». Προτρέπει την ΕΕ να ζητήσει επίσημα μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας αυτό σε έναν κατάλογο αιτημάτων που περιλαμβάνει επίσημα έκκληση για απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα σταματήσουν τις άμεσες και έμμεσες εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.
Ο Μπενέτι τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν προορίζεται να είναι φιλοπαλαιστινιακή, ούτε να έχει κομματική στάση στη σύγκρουση. «Μάλλον, υπογράψαμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο τις αρχές του διεθνούς δικαίου που θεωρούμε σημαντικές και τις οποίες θεωρούμε δεδομένες», είπε. Η επιστολή αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τη Ρομπέρτα Μέτσολα, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Έρχεται εβδομάδες μετά την πορεία περισσότερων από 100 υπαλλήλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. «Συγκεντρωνόμαστε σε μια ειρηνική συνέλευση, για να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομούνται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», δήλωσε τότε στο Reuters ο μέλος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνους Καρλάιλ.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters