Το Βατικανό ενώνει τις δυνάμεις του με δύο γίγαντες της τεχνολογίας, τη Microsoft και την IBM, στο πλαίσιο της προώθησης της ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και της ρύθμισης των διεισδυτικών τεχνολογιών - όπως την αναγνώριση προσώπου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος που έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, έδωσε τη στήριξή του μέσω ομιλίας η οποία διαβάστηκε για λογαριασμό του στη διάσκεψη της Ρώμης, όπου παρέστησαν ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της IBM, Τζον Κέλι. Ο Ποντίφικας ήταν άρρωστος και δεν κατάφερε να παραστεί για να εκφωνήσει ο ίδιος την ομιλία του.
Καλώντας για την ηθική ανάπτυξη των αλγορίθμων (γνωστή ως «αλγορ-ηθική»), ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση τους για την απόσπαση δεδομένων για εμπορικούς ή πολιτικούς σκοπούς, πολλές φορές μάλιστα εν αγνοία των πολιτών.
«Αυτή η ασυμμετρία, κατά την οποία λίγοι εκλεκτοί γνωρίζουν τα πάντα για εμάς ενώ εμείς τίποτα γι'αυτούς, αμβλύνει την κριτική σκέψη και τη συνειδητή άσκηση της ελευθερίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.
«Οι ανισότητες εξαπλώνονται μαζικά. Η γνώση και ο πλούτος συσσωρεύονται σε λίγα χέρια με σοβαρό κίνδυνο για τις δημοκρατικές κοινωνίες» πρόσθεσε.
Στο κοινό, μεταξύ των τριών μερών, έγγραφο, γινόταν αναφορά στην ενδεχόμενη κατάχρηση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου: «Νέοι ρυθμιστικοί κανόνες πρέπει να ενθαρρύνουν την διαφάνεια και την συμμόρφωση με ηθικές αρχές, ιδίως για ανεπτυγμένες τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση προσώπου, που είναι πιο επίφοβες να επηρεάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τόσο η IBM όσο και η Microsoft παραδέχονται πως έχουν απορρίψει συμφωνίες με εταιρείες, όταν ένιωσαν άβολα με τον τρόπο που προτίθετο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία τους ο επίδοξος πελάτης. Όπως αναφέρει το Reuters, η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει συστήματα αναγνώρισης προσώπου για τη διερεύνηση εγκλημάτων, και εταιρείες του Fortune 500 αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για την εξέταση αιτήσεων επίδοξων εργαζομένων.
Το έγγραφο αυτό μαρτυρά το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον εταιρειών τεχνολογίας, οργανισμών και θεσμών για τη θέσπιση «δικλειδών ασφαλείας» σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Η διάσκεψη της Ρώμης ήταν το τελευταίο δείγμα τού πώς το Βατικανό προσπαθεί να παραμένει οδηγός στις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τεχνολογία και κοινωνικά θέματα, προκειμένου να ασκεί επιρροή στους πρωτοπόρους του μέλλοντος, ανεξαρτήτως θρησκείας.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια