Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε δυτικές κυβερνήσεις διότι προσπαθούν να εξαγάγουν τη δική τους εκδοχή δημοκρατίας σε χώρες όπως είναι το Ιράκ και τη Λιβύη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους στον πολιτικό πολιτισμό των κρατών αυτών σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική καθολική εφημερίδα La Croix, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κάλεσε παράλληλα την Ευρώπη να ενσωματώσει με καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ εξήρε την εκλογή ενός μουσουλμάνου στο αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή υπόδειγμα επιτυχούς ενσωμάτωσης.
«Αντιμέτωποι με τη σημερινή ισλαμιστική τρομοκρατία, πρέπει να θέσουμε ερωτήματα για τον τρόπο που ένα μοντέλο δημοκρατίας που ήταν πολύ δυτικό εξήχθη σε χώρες όπου υπήρχε μια ισχυρή εξουσία, όπως το Ιράκ ή η Λιβύη, (χώρες) όπου υπήρχε μια δομή (εξουσίας) των φυλών», ανέφερε ο Φραγκίσκος.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να λάβουμε αυτούς τους πολιτισμούς υπόψη», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
«Όπως είπε ένας Λίβυος πρόσφατα, "παλιά είχαμε έναν Καντάφι, τώρα έχουμε πενήντα"», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.
Ο πάπας Φραγκίσκος επιτίθεται συχνά εναντίον αυτής που αποκαλεί «πολιτισμικής αποικιοκρατίας», της προσπάθειας δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν τις αξίες τους σε αναπτυσσόμενες χώρες σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που χορηγούν.
Ακόμη, ο πάπας προειδοποίησε ότι η «γκετοποίηση» των μεταναστών δεν είναι απλά λάθος, αλλά κινείται σε άσχημη κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Υπενθύμισε ότι στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο τον Μάρτιο, οι τρεις βομβιστές-καμικάζι οι οποίοι σκότωσαν 32 ανθρώπους ήταν «τρομοκράτες που ήταν Βέλγοι, παιδιά μεταναστών, αλλά προέρχονταν από ένα γκέτο».
Υπογραμμίζοντας την αντίθεση, ο πάπας εξήρε το γεγονός ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο μουσουλμάνος Σαντίκ Καν εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας.
«Στο Λονδίνο, ο νέος δήμαρχος ορκίστηκε σε καθεδρικό ναό και πιθανόν θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα. Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η Ευρώπη να ξαναβρεί την ικανότητά της να ενσωματώνει», σημείωσε ο Φραγκίσκος.