Την είδηση της παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Παλαιστίνης μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Παλαιστίνης.
Όπως μεταδίδεται, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχαμάντ Στάγεχ, υπέβαλε την παραίτησή του στο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Όπως δήλωσε ο Στάγεχ, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Δευτέρας, παραιτείται για να επιτρέψει τον σχηματισμό ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα. Η κίνηση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αναδιαμορφώσει την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς οι διεθνείς προσπάθειες έχουν ενταθεί για να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα και να αρχίσουν οι εργασίες για μια πολιτική δομή για τη διακυβέρνηση του θύλακα μετά τον πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης ετοιμάζεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα στη Γάζα, προτεραιότητα της οποίας θα είναι η ασφάλεια και η ανοικοδόμηση της Γάζας. Η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ειδικών (τεχνοκρατών), όχι πολιτική κυβέρνηση. Την προεδρία του νέου κυβερνητικού σχήματος φέρεται να αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου, Μοχάμεντ Μουσταφά
Ποιος είναι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Μοχαμάντ Στάγεχ
Ο Στάγεχ, γεννημένος το 1958 στη Ναμπλούς, διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) στις 10 Μαρτίου 2019. Διαδέχθηκε τον Ραμί Χαμντάλα. Εκτός από την πρωθυπουργική του θέση, είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός αρμόδιος για βακούφια και θρησκευτικές υποθέσεις.
Ο Στάγεχ εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ το 2009, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής για την Πολιτική Κινητοποίηση. Έχει στενή σχέση με τον Μαχμούντ Αμπάς και έχει συμμετάσχει εκτεταμένα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, από την ειρηνευτική διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991, όπου βοήθησε στη δημιουργία διαπραγματευτικών παραμέτρων, έως τις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη μεσολάβηση του Τζον Κέρι το 2013-2014. Ο Στάγεχ διετέλεσε δύο φορές υπουργός δημοσίων έργων και στέγασης μεταξύ 2005-2006 και 2008-2010.
Έχει ιδρύσει ή έχει συμμετάσχει σε διάφορες οικονομικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) που επιβλέπει τη βοήθεια διεθνών χορηγών προς τους Παλαιστίνιους, το Παλαιστινιακό Οικονομικό Συμβούλιο για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση (PECDAR), το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφοριών και Τεχνολογίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Διοίκησης και την Ισλαμική Τράπεζα της Παλαιστίνης.
Αν και ιστορικά υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών, προειδοποίησε τον Ιανουάριο του 2017 ότι μπορεί να μην επιβιώσει από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.