Πηγές από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακυρώθηκε εξαιταίας «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές λίγη ώρα αφότου ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση Ιντσιρλίκ εξαιτίας της άρνησης των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε γερμανούς βουλευτές να τα επισκεφθούν.
«Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη των βουλευτών», επεσήμανε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Καθώς οι επιχειρήσεις της εγκρίνονται από το κοινοβούλιο, οι γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκέπτονται τη Μπούντεσβερ, εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ».
Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει νωρίτερα πως ότι μια αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών μπορεί να επισκεφθεί τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι όμως και τη βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, τότε οι γερμανοί βουλευτές θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ.
Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, περνούν κρίση εδώ και καιρό και ιδίως την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές έχουν εμποδίσει γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη στάση του.
Η Άγκυρα δικαιολογεί την απαγόρευση κατηγορώντας το Βερολίνο ότι έχει δώσει πολιτικό άσυλο σε τούρκους πολίτες, μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Μάιο, ο Ερντογάν είχε εκφράσει στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την αποδοκιμασία του για την παροχή από το Βερολίνο ασύλου σε στρατιωτικούς που η Άγκυρα κατηγορεί ότι είχαν συνωμοτήσει με τους πραξικοπηματίες.