Οι ιδιοκτήτες σπιτιών, που καταρρέουν από κατασκευαστικό «λάθος», στην ιρλανδική ύπαιθρο, αναμένεται να απορρίψουν κυβερνητικό πρόγραμμα αποζημίωσης, εκτός εάν αυτό προσφέρει την κάλυψη του 100% του κόστους.
Ακτιβιστές λένε ότι η προοπτική της κατεδάφισης των σπιτιών οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτοκτονίες ενώ πολλές οικογένειες διαλύονται, με άμεση την απειλή των κατοίκων να μείνουν άστεγοι στην αγροτική Ιρλανδία.
Οι πληγέντες σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν στο Δουβλίνο την Παρασκευή για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, η οποία θα καταλήξει να πληρώσει περίπου 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση των Irish Times.
«Πνιγόμαστε και η κυβέρνηση στέκεται στην προβλήτα με σωσίβια και δεν θα μας τα δώσει», δήλωσε ο Paddy Diver, ένας από τους ιδρυτές της ομάδας εκστρατείας «100% Redress» και ιδιοκτήτης ενός από τα ελλαττωματικά σπίτια, σε μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές στην κομητεία Donegal.
«Ο 10χρονος γιος μου με ρωτά τακτικά αν είναι ακόμα ασφαλές το σπίτι για να κοιμηθεί. Αν θα είμαστε εντάξει και αν θα πέσει το σπίτι» λέει.
Τα προβληματικά σπίτια χτίστηκαν χρησιμοποιώντας δομικά υλικά, που αποδυναμώνονται σταδιακά και καταρρέουν εξαιτίας μιας υπερβολικής ποσότητας ορυκτού μαρμαρυγία, που πιστεύεται ότι προέρχεται από τοπικά λατομεία.
Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που κατασκευάστηκαν με το συγκεκριμένο υλικό δεν είναι γνωστός, αλλά οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 κατοικίες και κατηγορούν την κυβέρνηση για την μη επιβολή των οικοδομικών κανονισμών.
Ο Joseph McLaughlin, του οποίου το σπίτι στο Carndonagh της επαρχίας Donegal είναι γεμάτο ρωγμές, είπε ότι όταν ένας μηχανικός έφτασε για να ελέγξει το υλικό, «ο τοίχος έπεφτε σα να ήταν βούτυρο».
Ο Michael Doherty, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Mica, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αναφορές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει ένα πρόγραμμα αποζημίωσης που θα περιορίσει τα κεφάλαια σε 350.000 ευρώ ανά κατοικία.
Η Angeline Ruddy, δασκάλα στο νομό Donegal, είναι μία από τις τρεις αδελφές που ζουν σε σπίτια χτισμένα με τα ελαττωματικά υλικά, τα οποία πρέπει τώρα να κατεδαφιστούν. Είπε ότι οι άνθρωποι «γονατίζουν» από την ψυχική και οικονομική πίεση.
Η λεγόμενη καταστροφή του μαρμαρυγία έχει τον απόηχο της στη διαμάχη, που ξέσπασε μετά την πυρκαγιά του Πύργου Grenfell στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ιθύνοντες, τοπικά συμβούλια, ιδιοκτήτες και κυβέρνηση διαφωνούν για το ποιος φταίει, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε πιθανές «θανάσιμες παγίδες».
Οι κομητείες που επλήγησαν περισσότερο είναι οι Donegal και Mayo ωστόσο αντίστοιχες αναφορές έχουν σταλεί από τις τοπικές αρχές των Clare, Limerick, Sligo και Tipperary, όπου και εκεί εντοπίζονται ελαττωματικά κτίρια.
Σε έγγραφο, που υποβλήθηκε στην ομάδα εργασίας της κυβέρνησης για τα ελαττωματικά μπλοκ, οι εκπρόσωποι των οικογενειών από το Donegal ζήτησαν αποζημίωση 100%.
Ο σκεπτικισμός τους για το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τροφοδοτείται από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μια προηγούμενη αντίστοιχη, πρωτοβουλία.
Οι κάτοικοι περιγράφουν την κατάσταση ωστόσο, ως ανθρωπιστική κρίση.
Πριν από την πορεία διαμαρτυρίας της Παρασκευής, ο Thomas Pringle, ανεξάρτητος βουλευτής του Donegal, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανέντιμες βλακείες» για το σκάνδαλο και είπε ότι δεν είχε «δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον» για τις πραγματικές λύσεις.
Με πληροφορίες του Guardian