Σχεδόν 80 τρόφιμα που ελάχιστοι θα δοκίμαζαν και προκαλούν αποστροφή είναι τα εκθέματα στο Μουσείο των Αηδιαστικών Τροφίμων που άνοιξε στη Σουηδία.
Ενώ πολλοί έρχονται για το σοκ, ο διευθυντής του μουσείου λέει ότι ελπίζει πως οι επισκέπτες θα συνειδητοποιήσουν ότι η αηδία είναι στο μάτι ή το στομάχι του θεατή και πως είναι μια έννοια αρκετά περίπλοκη.
Ένα γερό στομάχι και ένα ανοιχτό μυαλό είναι απαραίτητα πολεμοφόδια για όποιον θέλει να επισκεφτεί το μουσείο που άνοιξε τις πύλες του στη σουηδική πόλη του Μάλμε.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, περιλαμβάνει 80 τρόφιμα από όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά μπορεί κανείς να τα μυρίσει ή και να τα γευθεί.
«Δεν πρέπει να να κρίνουμε επιπόλαια τα τρόφιμα άλλων πολιτισμών ως αηδιαστικά επειδή τα τρόφιμά μας είναι εξίσου αηδιαστικά μέσα από τη ματιά μιας άλλης κουλτούρας», λέει ο διευθυντής του μουσείου Andreas Ahrens στην DW.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχει για παράδειγμα το Su Callu Sardu. Πρόκειται για ένα τυρί από τη Σαρδηνία το οποίο φτιάχνεται μετά τη σφαγή μωρού κατσίκας που όμως η κοιλιά του είναι γεμάτη από το γάλα της μητέρας. Στη συνέχεια το στομάχι αφαιρείται και δένεται για να γίνει στο εσωτερικό του το τυρί.
«Είναι φρικτό, στην αρχή έχει κανονική γεύση τυριού και μετά έχει αυτή την απίστευτα δυνατή επίγευση που αν φάτε πολύ μένει στο στόμα σας για μία ή δύο ημέρες», λέει ο ο Ahrens.
Σε ένα άλλο τραπέζι θα βρει κανείς πικάντικα κεφάλια λαγών ή κρασί με έμβρυα ποντικών. Πέη ταύρων και νυχτερίδες είναι επίσης στο μενού.
Ο επιμελητής του μουσείου, Samuel West, συνέλαβε την ιδέα θέλοντας να δει αν θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία προσεγγίζει την αηδία και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις όπως τα έντομα και τα εργαστηριακά κρέατα.
Ο Ahrens λέει ότι το μουσείο δεν έχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν πόσο βιώσιμα είναι τα τρέχοντα αγαπημένα μας τρόφιμα.
σχόλια